Konczer Erik: A nyugdíjasoknak nem könyöradományokra és választási ajándékokra van szükségük, hanem kiszámítható, méltó időskorra

2022.02.02.

Konczer Erik, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatóján kijelentette: az elmúlt 12 év világosan megmutatta, hogy az Orbán-kormány hogyan tekint a nyugdíjasokra.

„Előbb megszüntette a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszerét, a svájci indexálást, az inflációszámításnál eltörölte a nyugdíjas vásárlói kosarat, ezzel pedig bebiztosította, hogy elértéktelenedjenek a nyugdíjak. Jól ismerjük ennek a következményeit, az egyre több nyugdíjast fenyegető szegénységet. Én magam is rengeteg olyan idős emberrel beszélgetek akár Tatabányán, akár Tatán, Bajon, Szárligeten vagy Vértesszőlősön, akik az elmúlt 10 évben szegényedtek el.” – fogalmazott a politikus, kiemelve: a kormány persze pontosan tudta, hogy mit okozott, ezért amikor közelgett valamilyen választás, akkor egy keveset mindig visszaadott abból, amit elvett, de mindig csak a töredékét.

Konczer Erik kijelentette: a Demokratikus Koalíció és az Egységben Magyarországért szerint a nyugdíjasoknak nem könyöradományokra és választási ajándékokra van szükségük, hanem kiszámítható, méltó időskorra.

„Az Egységben Magyarországért szerint a kormányváltás után is meg kell tartani a 13. havi nyugdíjat, de ez nem elég: garantálni kell, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek a gazdasági növekedés eredményéből, aki végigdolgozta az életét, annak ez jár. Ezen túlmenően el kell indítani egy nyugdíjkorrekciós programot kifejezetten a legalacsonyabb nyugdíjak megemelésére, hogy megállítsuk az időskori szegénység rohamos növekedését, valamint biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba-vonulás feltételeit is.” – magyarázta a képviselőjelölt, hangsúlyozva: szintén sürgető feladat, hogy meg kell duplázni a kivételes nyugellátás emelés, a kivételes nyugdíj megállapítás, valamint az egyszeri segély éves keretét is.

„Aki végigdolgozta az életét ebben az országban, az a tisztességes munkáért megérdemli a tisztességes időskort; kötelességünk vigyázni azokra, akiktől az országot kaptuk. Ezért is kell április 3-án leváltanunk az Orbán-kormányt, hogy megbecsüljük az időseket és legyen Magyarország mindannyiunkké!” – mondta zárásként Konczer Erik.