Barion Pixel
Dobrev Klára: Önálló Egészségügyi Minisztériumra, az egészségügyi kiadások növelésére, és az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók, háziorvosok számának növelésére van szükség

Dobrev Klára: Önálló Egészségügyi Minisztériumra, az egészségügyi kiadások növelésére, és az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók, háziorvosok számának növelésére van szükség

2021.09.10.

Dobrev Klára: Önálló Egészségügyi Minisztériumra, az egészségügyi kiadások növelésére, és az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók, háziorvosok számának növelésére van szükség 



Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, Komáromi Zoltán, a DK képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson, illetve László Imre, Újbuda DK-s polgármestere közös sajtótájékoztatót tartottak pénteken. 

 

Dobrev Klára ennek keretében kijelentette: a járvány reflektorként világított rá az elmúlt egy évben, hogy mekkora bajban is van a magyar egészségügy. 

 

„Az évek óta növekvő pénz-, orvos- és ápolóhiányon, a mára sokszor többéves várólistákon és a kórházak rendre újratermelődő többmilliárdos adósságán csak akkor fogunk tudni változtatni, ha meghallgatjuk a szakmát és az egészségügyi dolgozók érdekvédelmi szervezeteit is. Én kormányzásra készülök, ezért az elmúlt órában egy ilyen egyeztetésen vettem részt. Ide két szakmabeli kollégám is elkísért, Komáromi Zoltán, aki a DK egészségpolitikai kabinetének vezetője, és közel 25 éve dolgozik háziorvosként a Hegyvidéken élők egészségéért, valamint László Imre, a DK újbudai polgármestere, orvos, és a Szent Imre Kórház volt kórházigazgatója.” – foglalta össze a DK miniszterelnök-jelöltje. 

 

Komáromi Zoltán a szót átvéve közölte: a mai napon az MKKSZ Egészségügyi Önkormányzati Hivatallal, a Független Egészségügyi Szakszervezettel, a Budapesti Védőnői Szakszervezettel, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával, és természetesen a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel egyeztettek arról, hogy milyen teendőik lesznek az egészségügyben. 

 

László Imre ismertette: abban minden résztvevő egyetértett, hogy alapvető változásokra van szükség, az egészségügynek nem egy-két sebtapaszra, hanem egy életmentő beavatkozásra van szükség. 

 

„Mára minden évben több tízmilliárdra rúgnak a kórházaink adósságai, a kórházi várólisták hosszabbak, mint korábban bármikor, és vannak olyan rutinműtétek, amelyekre éveket kell várni. Az egészségügyi dolgozók talán soha nem voltak annyira kimerülve és kizsigerelve, mint a harmadik hullám után, és természetesen továbbra is komoly gondot jelent a Fidesz szolgálati jogviszonyról szóló törvénye. Egy szó, mint száz, sok dolgunk van.” – hangsúlyozta a polgármester. 



Dobrev Klára zárásként kijelentette: a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként arra készül, hogy a kormányváltás után létrehozzunk egy önálló Egészségügyi Minisztériumot, és a szakmai szervezetekkel egyeztetésben az európai átlag szintjére emeljük az egészségügyre szánt kormányzati kiadásokat. 

 

„Ez azonban nem lesz elég, mert fontos a pénz, fontos az eszköz és berendezés, és fontos az épület, de a legfontosabb az egészségügyben az ember, mert embert csak ember tud menteni. Éppen ezért nekem a szívügyem, hogy a következő 10 évben legalább 3 ezer új szakorvos, 9 ezer új ápoló és 500 új háziorvos álljon munkába, mert csak ezzel fogjuk tudni rövidíteni a várólistákat és megerősíteni az egészségügyi ellátást. Én felkészültem a kormányzásra, ez pedig az első teendőim között lesz a kormányváltás után.” – mondta zárásként a DK miniszterelnök-jelöltje. 

RSS
Kapcsolódó politikusok