Barion Pixel
Kálmán Olga: A kormány elajándékozza a méregdrágán vett kínai vakcinákat

Kálmán Olga: A kormány elajándékozza a méregdrágán vett kínai vakcinákat

2021.08.30.

Kálmán Olga: A kormány elajándékozza a méregdrágán vett kínai vakcinákat

 

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az elmúlt, kicsit több, mint tíz évben többször is bebizonyosodott, hogy Orbánék kreativitása végtelen, ha lopásról van szó. 

 

„Így volt ez például a méregdrágán vásárolt lélegeztetőgépek esetében és nagyon úgy tűnik, hogy a kínai vakcinákkal is ez a helyzet. Ha visszaemlékszünk, év elején, mikor kiderült, hogy a kormány 7 millió adag keleti vakcinát kötött le, több helyen megjelent az oltóanyagok árainak összehasonlítása. A hivatalos áradatok szerint a Pfizerből 15,5, az AstraZenecából 1,82, a Modernából 19, a Janssenből 8,5, a Szputnyikból 9,95, a Sinopharmból 31,5 euróba kerül egy adag oltóanyag. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a kínai vakcina messze a legdrágább valamennyi között, és most ezeket ajándékozzák nyakra főre.” – foglalta össze a politikus.  

 

Kálmán Olga kijelentette: a Demokratikus Koalíció szerint meglehetősen mutyiszagú, amit a kormány a kínai vakcinák kapcsán művel. 

 

„Ha bevásároltak belőle, miért ajándékozzák most tovább? Ha annyira jó és megbízható a vakcina, ahogy azt hónapokon keresztül állították, akkor most miért szabadulnak meg tőle? Mi, európai magyarok elképesztőnek tartjuk, hogy Orbánék egy világjárványból is képesek hasznot húzni, hogy a saját titkos bankszámláikat gyarapítsák.” -sorolta a DK jelöltje, hozzátéve, gyanús hogy a kérdéseire senki sem fog választ adni, de sokáig nem hallgathatnak: a 2022-es választás után a Dobrev Klára vezette kormány fényt fog deríteni erre a rejtélyre is. 

 

Kálmán Olga ismertette. a Népszava cikke szerint a Magyarországra érkezett közel 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, valamivel több, mint 1,5 millió adag oltást adott eddig tovább külföldre a kormány, ennek negyven százalékát ingyen. Az elajándékozott vakcinák értéke összesen 4,5 milliárd forint. 

 

„A gyűjtésből az is világosan kiderül, hogy ennek a jó drága ajándéknak a kétharmada kínai Sinopharm volt, összesen 400 ezret adtak át. Ugye az imént említettem, hogy ez volt a legdrágább oltóanyag és több felmérés szerint ez egyben a legkevésbé hatékony is. Ráadásul a kormány úgy szórja a világba a vakcinákat, hogy eközben gyakorlatilag itthon leállt az oltási program, Orbánék nem nagyon törekednek rá, hogy növeljék a hajlandóságot azok körében, akik még nem vették fel a védőoltást. Így viszont nehéz lesz megúszni a negyedik hullámot.” – magyarázta a DK politikusa.  

RSS
Kapcsolódó politikusok