Nemes Gábor: Orbán tovább építi le a jogállamot, betiltja a sztrájkot

2021.07.27.

Nemes Gábor: Orbán tovább építi le a jogállamot, betiltja a sztrájkot

A magyar diktátornak már rég nincsenek gátlásai, ezúttal egy sztrájkot tiltott be egyszerű rendelettel.

Az történt, hogy határozatlan idejű sztrájkot lengetett be a magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet, mert keveslik az ígért 15 százalékos béremelést.

Mit tett erre Orbán Viktor? Rendkívüli gyorsasággal lehetetlenné tette a munkabeszüntetést. A Magyar Közlönyben extra gyorsasággal megjelent Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával egy friss rendelet „a veszélyhelyzet során a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében szükséges intézkedésekről”, amely betiltott bármiféle sztrájkot.

A miniszterelnök tehát nem tárgyal, ahogy az európai politikai és munkaügyi kultúra ezt megkövetelné, hanem azonnal megaláz embereket, és betilt.

A DK szerint ez egy újabb lépés a jogállam maradékainak felszámolására. Ez a módszer a diktatúrák világa akkor is, ha a diktátor vészhelyzetre hivatkozik, miközben meg sem hallgatja a légiforgalmi irányítók kérését, érveit. Aki nem képes tárgyalni a magyar munkavállalók bármilyen csoportjával, ne csodálkozzon, ha egyre többen mondanak fel, és újabb és újabb ágazatok működése kerül veszélybe.

Nemes Gábor

A DK XVI. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje