Dobrev Klára, Jánosi-Lesi Ágota: Zártkörű pályázaton osztották szét a fideszes kavicsbányákat – Újabb hatalmas kormányzati korrupció a láthatáron

2021.07.02.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, és Jánosi-Lesi Ágota, a párt képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson, közös sajtótájékoztatót tartottak pénteken. Dobrev Klára ismertette, hogy az ország egyik legnagyobb kavics- és homokbányájának ígérkező terület kitermelési jogát az állam zárt körű tenderen értékesítette.

„Természetesen az nem került nyilvánosság elé, hogy kik voltak azok a kedvezményezettek konkrétan, akik a zártkörű pályázaton elindulhattak, de nyilván nem árulok el nagy meglepetést, ha azt mondom, megint egy szűk, fideszes kör, rokonok, barátok, oligarchák és strómanok járnak jól. Az elmúlt több, mint tíz év tapasztalatai alapján bátran kijelenthetjük: Orbánéknak senki és semmi nem számít, csakis a saját érdekeik. Bárkin és bármin átgázolnak a saját gazdagodásuk érdekében. Ha kell akkor természetvédelmi területet tesznek tönkre, ha kell akkor elhordanak egy hegyet, és ha úgy látják jónak, akkor bányát nyúlnak le.” – foglalta össze a politikus. Arra is rámutatott, hogy világos, miért kezdtek hirtelen vonzalmat érezni a kavicsbányák iránt is: innen lehet majd a másik bomba bizniszhez, a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez szükséges anyagot szállítani.

„Természetesen, mint mindenhez, ehhez is találtak egy megbízható strómant, aki garantálja, hogy a megfelelő emberek is odaférjenek a húsos fazékhoz.” -tette hozzá a DK miniszterelnök-jelöltje.

Dobrev Klára kijelentette: a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány gátlástalanul ossza szét a közvagyont!

„Nem fogjuk szó nélkül hagyni, hogy a helyi emberek életét tönkretéve gazdagodjanak tovább, hogy felparcellázzák és szétosszák maguk között már az egész országot. Lehet, Orbán és társai abban a hitben élnek, hogy nekik mindez jár, de ki kell, hogy ábrándítsuk őket. Nekik csak a számonkérés és elszámoltatás jár majd a 2022-es kormányváltás után, amikor minden egyes hektár föld, minden egyes ellopott forint számon lesz rajtuk kérve.” – mondta a politikus, hozzátéve ezt az új, általa vezetett kormány garantálja a jövő évtől.

Jánosi-Lesi Ágota a szót átvéve hangsúlyozta, mint azt Dobrev Klára említette, ugyan ez az ominózus pályázat zártkörű volt, azt biztosan tudjuk, hogy a befutó a BayerConsulting nevű cég, a Fidesz-közeli vállalkozó, Balázs Attila érdekeltségében van.

„Balázs a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is üzleti kapcsolatban áll, tavaly pedig résztulajdonosa lett annak a cégnek, ami előtte Tiborczhoz tartozott. És hiába nem volt a pályázók között állítólag sem Mészáros Lőrinc, sem az Orbán-papa, azért Balázs Attila személyével kellőképp bebiztosították, hogy a fideszes érdekkör is kellő mértékben részesüljön a haszonból. Teszik ezt az itt élő emberek kárára, mit sem törődve a következményekkel.” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, az, hogy eközben a környékbeliek élete tönkretemegy, nem szempont Orbánék számára, holott a forgalom már most is elviselhetetlen, a főút melletti házak lassan élhetetlenek lesznek, a környezet és a környékbeliek egészsége pedig veszélyben van a légszennyezés miatt.

„Ráadásul az itteni gazdák földjeinek kisajátításáról már meg is érkezett az értesítés, hogy az ő megélhetésükkel mi lesz, arra Orbánék szintén nem adnak választ.” – ismertette a DK jelöltje.

Jánosi-Lesi Ágota közölte, a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltjeként kiáll a Fidesz kormány aljassága ellen, az itt élők érdekei mellett.

„Nem fogom hagyni, hogy életeket és életek munkáját tegyék tönkre hatalomvágyból, kapzsiságból, azért, mert a fideszesek nem értik azt a szót, hogy nem! Garantálom, hogy mi nemet fogunk mondani, és megvédjük az itt élőket és a környezetet is. A 2022-es kormányváltás után a Dobrev Klára vezette új kormánnyal pedig véget vetünk a mutyizásoknak, a strómanok világának, a gátlástalanságnak, és visszaadjuk az embereknek a méltóságot és egy európai jövőt biztosítunk!” – mondta zárásként a politikus.