Bayer Zsolt felesége áron alul csencsel a magyar vérplazmával – A DK kiperelte a szerződéseket és büntető feljelentést tesz!

2021.05.23.

Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: nagyjából egy éve annak, hogy a Parlamentben felhívta a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat által a magyar vérplazma eladására kötött szerződésekre.

“A szerződést eredetileg az OVSZ előző főigazgatója kötötte 2017-ben, utólagos vizsgálatok szerint már akkor a világpiaci szinttől jelentősen elmaradó áron. Ez a szerződés 2019 nyarán lejárt volt, ám az időközben kinevezett új főigazgató újabb pályázat meghirdetése nélkül további három évre meghosszabbította. Itt szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy ez az új főigazgató nem más, mint Bayerné dr. Matusovits Aranka, Bayer Zsolt jobboldali publicista, a Fidesz 5. számú tagsági igazolványa tulajdonosának felesége.” - magyarázta a politikus. Hozzátette, sajtóhírek már akkor arról szóltak, hogy ez a szerződés erősen hátrányos a magyar államnak, mert áron alul adja el a magyar vérplazmát a magáncégeknek, a DK pedig a tényeket akarta megtudni.

“Elképesztő, hogy Orbánék gigantikus pókhálójában minden kegyencnek dobnak valami olyan lehetőséget, amivel gondtalanul bizniszelhet. Mi, európai magyarok nem hagyjuk szó nélkül ezeket az ügyleteket, és addig megyünk, míg meg nem szerezzük a kapcsolódó szerződéseket és iratokat.” - fogalmazott Sebián-Petrovszki László. Közölte, a Demokratikus Koalíció közérdekű adatigényléssel fordult az OVSZ főigazgatójához a vérplazmák eladásáról szóló szerződések kiadása érdekében, a főigazgató asszony azonban ezt megtagadta, így perre került sor, amelyet megnyertek, a szerződéseket most megkapták.

“Hozzáteszem, érdekes volt a kiadás megtagadásának indoklása is. Eszerint ugyanis a szerződésben foglaltak nyilvánosságra kerülése komoly üzleti veszteséget okozhatna az OVSZ-szel szerződött cégnek.” - ismertette a pártigazgató.

Sebián-Petrovszki tudatta, kiderült, hogy miért védekezett ezzel az OVSZ: az új, 2019-es szerződés 3 évre, 2022. június 30-ig érvényes, és 78 euró/kgban határozza meg a vérplazma árát, ám a vérplazma világpiaci ára 110 euró/kg körül mozgott az elmúlt években.

“Tehát minden egyes kiló eladott magyar vérplazmán a magyar állam több mint 30 eurót, vagyis több mint 11 ezer forintot bukott. Mivel a szerződés évente 85 ezer kiló, vagyis 85 tonna vérplazma eladásáról szól, ezért kimondható, hogy bizonyíték van arra, hogy a magyar állam évente közel 1 milliárd forintot bukott ezen az ügyleten.” - magyarázta a politikus.

Sebián-Petrovszki rámutatott, ez a tény nem csak felháborító, hanem bűncselekmény is, ezért a Demokratikus Koalíció az ügyben büntető feljelentést tesz.

“Mi, európai magyarok nem hagyjuk szó nélkül ezeket az ügyleteket, és addig megyünk, míg meg nem szerezzük a kapcsolódó szerződéseket és iratokat, és most, amikor a Demokratikus Koalíció közérdekű adatigényléssel majd perrel megszerezte a magyar vérplazmák eladásáról szóló szerződéseket, a magyar államnak súlyos kárt okozó ügylet miatt büntető feljelentést teszünk.” - hangsúlyozta a pártigazgató.