Barion Pixel
Fejezze be a kormány a titkolózást a lélegeztetőkapacitásról a kórházakban!

Fejezze be a kormány a titkolózást a lélegeztetőkapacitásról a kórházakban!

2021.03.22.

Fejezze be a kormány a titkolózást a lélegeztetőkapacitásról a kórházakban! 

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett, aki figyeli, hogy a kormány mikor-mit kommunikál a lélegezetőgép-kapacitásokról, az egy érdekes dolgot vehetett észre az elmúlt hónapokban. 

 

“Azt tudjuk, hogy a kormány kampánycéllal vásárolt százmilliárdokért lélegeztetőgépeket, méghozzá abban a biztos tudatban, hogy szakember híján ezeknek a gépeknek csak a töredékét fogja tudni használni az egészségügy. Arról azonban, hogy tulajdonképpen hány lélegeztetőgép működtetéséhez van elég szakember, mindig mást mond. Amikor még csak párszáz ember volt lélegeztetőgépen, a kormány illetékesei azt mondták, hogy nyugodjunk meg, egyidőben akár ezer embert is lélegeztetni tudnak.” - idézte fel a szóvivő.  Hozzátette, amikor a lélegeztetettek száma meghaladta a 900-at, már azt mondták, hogy ez a kapacitás az 1400 lélegeztetettet is elérni. 

 

“Most, hogy már 1340 honfitársunk van lélegeztetőgépen, ugyanazok az illetékesek már azt mondják, hogy 2000 embert is tudnánk egyszerre lélegeztetni.” - összegezte a politikus. 

 

Barkóczi Balázs kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint elég volt a titkolózásból és a járványadatokhoz igazított össze-vissza beszélésből.

 

“Azonnali magyarázatot várunk a kormánytól: valójában hol van a lélegeztetőgép-kapacitás felső határa? 1400-nál, 2000-nél? Vagy még ennél is magasabb számot fognak kitalálni, ha úgy hozza a szükség? Hogyan lett az ezer főnél meghúzott kapacitásból kétezer, mikor és hogyan dupláztuk meg az egészségügyi szakemberek számát pár hónap alatt?” - sorolta a szóvivő. Azt is megemlítette, hogy a DK szerint az embereknek joguk van tudni, milyen állapotok várják a kórházakban, ha megbetegszenek. 

 

“A DK egyúttal arra is kíváncsi, hogy ha tényleg minden ennyire rendben van és 2000-nél van a lélegeztetési kapacitás, akkor miért beszélnek arról az orvosok és a Magyar Orvosi Kamara, hogy sokszor kell dönteniük, két beteg közül ki kerüljön lélegeztetőgépre, és ki haljon meg? Azt kellene elhinnünk, hogy nem a kormány hazudik, hanem a frontvonalban dolgozó, minden nap minden órájában életeket mentő orvosok és ápolók hazudnak?” - tette fel a kérdést Barkóczi. 

 

A DK szóvivője felhívta a figyelmet, hogy már tavaly szeptemberben, a második hullám felfutásakor jelent meg olyan hír, hogy két budapesti kórházban is betelt a lélegeztetőgép-kapacitás. 

“Pedig akkor még a közelében sem voltunk a mostani drámai, egyben világrekorder adatoknak. Akkor azzal nyugtattak minket, hogy az egészségügy akár ezer embert is képes lenne egyidőben lélegeztetni. Hogy lett ebből mára kétezer? Mikor hazudtak és mikor mondtak igazat?” - kérdezte a politikus, hangsúlyozva, a lélegeztetett emberek ellátását nem lehet pár hónap alatt megtanulni, ezt hosszú éveken át tanulják a szakemberek.

RSS
Kapcsolódó politikusok