A magyar egészségügy kapacitása a határára ért - Ideje megfontolni, hogy nemzetközi segítséget kérjünk

2021.03.11.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján figyelmeztetett: mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy a harmadik hullám minden várakozást felülmúl. Emlékeztetett, többen fertőződnek meg, többen kerülnek kórházba, és többen kerülnek lélegeztetőgépre is, mint eddig bármikor a járványban.

“Több kórház már most is telített, a tartalékok elfogytak, és hiába van még esetleg ágy vagy lélegeztetőgép a raktárban, orvos és ápoló nincs és nem is lesz több. Fájóan hiányzik most az a közel ötezer egészségügyi dolgozó is, aki a kormány törvénymódosítása miatt hagyta el a pályát az elmúlt 2 hétben. Jól mutatja, hogy mennyire rossz a helyzet Magyarországon, hogy lakosságarányosan többen halnak meg nálunk, mint az Egyesült Államokban vagy Olaszországban, sőt lakosságarányosan az egész világon nálunk hal meg a 7. legtöbb ember.” - foglalta össze a szóvivő, hangsúlyozva,  nem tévedhetünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a magyar egészségügy mostanra elérte a kapacitása határát.

Barkóczi Balázs közölte, a Demokratikus Koalíció arra kéri a kormányt, hogy fontolja meg, hogy nemzetközi segítséget kérjen, ápolót, orvost, és egészségügyi kapacitást.

“Ezt tette Csehország, Szlovákia, sőt Portugália is; a magyarnál jobban és sokkal több pénzből működő egészségügyek is megroppantak a harmadik hullám jelentette terhelés alatt. Ez most nem a kormányzati melldöngetés, az orbáni büszkeség vagy a hazug sikerjelentések ideje. Ott vagyunk, ahol a part szakad, most menteni kell, ami menthető: minden egyes nap magyar emberek élete a tét.” - mondta a szóvivő, hozzátéve: a DK arra kéri a kormányt, hogy fontolja meg, hogy nemzetközi segítséget kérjen.

Barkóczi arra is kitért, mára gyakorlatilag egymást érik azok a hírek, hogy melyik kórház COVID-osztálya telt meg teljesen, és hol kell mérlegelni, hogy két megmenthető beteg közül melyiket tegyék lélegeztetőgépre, kinek vannak jobb túlélési esélyei.

“Mostanra az egészségügyben minden percben életről és halálról döntenek,  emberi sorsok vesznek visszavonhatatlan fordulatot és családi tragédiák történnek minden órában. Egy felelős kormánynak itt már nem szabad abban gondolkodnia, hogy presztízsveszteség a nemzetközi segítségkérés.” - mutatott rá a szóvivő, kiemelve, itt már nincs presztízs, büszkeség vagy népszerűségi kérdés, csak egyetlen kérdés lehet az asztalon, hogy hogyan lehet minél több embert megmenteni.