Uniós előírás lesz a vakcinatípus feltüntetése a vakcinaútlevélben - Érvénytelen lesz Orbán vakcinaútlevele

2021.03.01.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: a kormány úgy döntött, hogy a magyar vakcinaútlevélben a világon egyedülálló módon nem fogják feltünteni, hogy a birtokosát melyik vakcinával oltották be.

“Ezzel gyakorlatilag éppen a lényeg marad ki, az az információ, ami ezt a dokumentumot valójában vakcinaútlevéllé tenné. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közelmúltban nagyon egyértelműen fogalmazott, hogy minek kell majd benne lennie egy egész Európában használható vakcinaútlevélben.” - magyarázta a szóvivő, idézve a Bizottság elnökét:

Január végén a tagállamok, a Bizottság támogatásával, megegyeztek, hogy milyen típusú adatokra van szükség egy ilyen igazoláshoz orvosi szempontból. Nagyon egyszerű, egységes adattartalomra: arra, hogy milyen vakcinát használtak, egy egyedi azonosítóra, és további minimális alapadatokra.”

Barkóczi figyelmeztetett, Ursula von der Leyen feketén-fehéren kimondta: a vakcinaútlevélben benne kell lennie a használt vakcina típusának, enélkül a magyar vakcinaútlevél nem vakcinaútlevél lesz, hanem egy sehol sem elfogadott cetli.

“Ezzel gyakorlatilag eldőlt: a kormány miatt a magyarok egész nyáron nem mehetnek majd sehova, nem lesz valódi vakcinaútlevél Magyarországon.” - fűzte hozzá a DK szóvivője.

Barkóczi Balázs  kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy az Orbán-kormány miatt a magyaroknak nem lesz valódi vakcinaútlevelük, emiatt pedig sehova sem fogják őket beengedni Európában.

“A DK szerint ide vezetett a Fidesz vakcinaügyi ámokfutása: már nem csak az nem hagyhatja majd el az országot, aki Európában engedélyezetlen orosz vagy kínai oltást kapott, hanem az sem, aki uniós vakcinával oltatta be magát. A DK szerint a kormány döntése egyenértékű az ország bezárásával, a kormány ezzel beláthatatlan időre lezárta a határokat a magyarok előtt.” - mondta a szóvivő.

Barkóczi Balázs arra is kitért, hogy a vakcinaútlevélnek két nagyon fontos információt kellene tartalmaznia: az egyik, hogy a birtokosa milyen típusú oltást kapott, a másik, hogy ennek az oltásnak mi volt az azonosítószáma.

“Így lesz lekövethető és ellenőrizhető, hogy a vakcinaútlevél valódi, ennek a dokumentumnak ez lenne a lényege. Nem véletlen, hogy akár a gyerekek, akár a kutyák oltási könyvét nézzük, nem csak a vakcina típusa van benne feltüntetve, hanem maga a gyártó is. Ez tesz egy ilyen dokumentumot vakcinaútlevéllé. Amit Orbán ehelyett adni akar a magyaroknak, az egy cetli.” - mondta a szóvivő, hozzátéve,  ez csupán arra lenne alkalmas, hogy összegyűrjük és kidobjuk a kukába, hiszen a határon nem fognak vele átengedni, nem fognak rá vakcinaútlevélként tekinteni.