Barion Pixel
Botrány a Parlamentben - a KDNP politikai nyomás alá helyezte a Kúriát

Botrány a Parlamentben - a KDNP politikai nyomás alá helyezte a Kúriát

2021.02.17.

Botrány a Parlamentben - a KDNP politikai nyomás alá helyezte a Kúriát

 

Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő tegnap a Kúria 2019. évi beszámolójához hozzászólva, a Kúria elnökét követően úgy fogalmazott az Országgyűlésben, hogy a bírák szellemisége negatív irányba változott. Majd hozzátette:

"Érdemes lenne vizsgálni például azt, hogy milyen hatással van a bírák szellemiségére, és ezáltal a bírói ítélkezési gyakorlatra a B-SZ-SZ triumvirátus, pontosan a Brüsszel-Strasbourg-Soros-féle triumvirátus, vagy éppen a külföldről finanszírozott civil szervezetek. (...) az érzékenyített szellemiségű bírák által hozott ítéletek elérik-e azt a célzott társadalmi hatást, amely az Alaptörvény és a vonatkozó törvények alapján indokolt lenne, mondjuk a vallási közösségek védelme érdekében. (…) Ki kellene vizsgálni azt is, hogy a Kúria és az OBH megkérdezése nélkül tartottak-e a bíráknak érzékenyítő tréningeket. (…) Ezek az érzékenyítő tréningek azért veszélyesek, mert veszélyeztetik a bírói függetlenséget, melynek sérthetetlenségét meg kellene tartanunk."

A DK szerint a helyzet világos. Az Orbán-kormány – ahogy a DK már előre jelezte - utasításokat és politikai elvárásokat fogalmaz meg a Kúria számára. Az azonban durva, hogy ezt nyíltan, az Országgyűlésben teszik meg. A Demokratikus Koalíció szerint ez a megfélemlítés és zsarolás eszköze, a diktatúra további kiépítése.Sebián-Petrovszki László
A DK országgyűlési képviselője, pártigazgatója

RSS
Kapcsolódó politikusok