Barion Pixel
 A Fidesz minden nyugdíjastól 1,2 millió forintot vett el 10 év alatt

A Fidesz minden nyugdíjastól 1,2 millió forintot vett el 10 év alatt

2021.02.08.

 A Fidesz minden nyugdíjastól 1,2 millió forintot vett el 10 év alatt 

 

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hog a napokban lassan minden nyugdíjashoz megérkezik a kormány által 13. havi nyugdíjnak hazudott juttatás. 

 

“Nem kérdés, hogy ezt nagyon sok nyugdíjas szívesen fogadja majd, hiszen az elmúlt 10 év után még ez is nagy segítséget fog jelenteni az időseknek.” - mutatott rá Arató. Felidézte, közismert, hogy az Orbán-kormány 10 évvel ezelőtt az egyik első lépéseként szüntette meg a nyugdíjak értékállóságát garantáló svájci indexálást, amelyben a nyugdíjak emelkedése nem csak az inflációtól, hanem a béremelkedéstől is függött. 

 

“Megdöbbentő, hogy összességében mennyi pénzt vett el ezzel a kormány a nyugdíjasoktól és milyen pici töredékét adja csak vissza a napokban.” - tette hozzá a politikus. 

 

Arató Gergely közölte, a  Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a Fidesz 10 év alatt átlagosan minden nyugdíjastól 1,2 millió forintot vett el a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszerének felszámolásával, és most ebből adnak vissza átlagosan mindössze 35 ezer forintot. 

 

“A kormány tehát 35-ször annyi pénzt vett el az idősektől, mint amennyit most ad. Ez olyan, mintha egy betörő kipakolná az egész lakásunkat, majd visszajönne, hogy a cipősszekrényt azért visszaadná nekünk, de ezért mi legyünk végtelenül hálásak.” - hangsúlyozta a frakcióvezető-helyettes. Arra is kitért, hogy a DK azt kéri minden tisztességes munkában megőszült nyugdíjastól, hogy gondolja végig, mire költötte volna azt az 1,2 millió forintot, amit a Fidesz elvett tőle az elmúlt 10 évben. 

 

“Felújításra, utazásra költötték volna? Esetleg a gyerekeknek, unokáknak vettek volna valamit? Gondolják végig, hogy mit vettek volna ebből az 1,2 millió forintból, mert azt vette el tőlük a Fidesz.” - sorolta Arató. 

 

A DK politikusa hangsúlyozta, a nemsokára érkező juttatásnak éves szinten a tízszeresét veszi el a kormány a nyugdíjasoktól, tehát még egy éven belül is igaz, hogy csak a töredékét adja vissza a kormány annak, amit elvett. 

 

“Ide vezetett, hogy a kormány megszüntette a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszerét, amellyel az átlagnyugdíj ma 172 ezer forint lenne, szemben a Fidesz 142 ezer forintos átlagnyugdíjával. Ez havi 30 ezer forintos különbség.” - jelezte Arató. Megjegyezte azt is, ez vezetett oda, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét nézve ma egy cseh, egy szlovén, egy lengyel vagy egy szlovák nyugdíjas is jobban él a magyarnál, pedig nem dolgoztak többet vagy jobban a magyaroknál a tisztességes időskorért. 

 

“Ennek az eredménye, hogy 2010 óta a háromszorosára nőtt az elszegényedő nyugdíjasok aránya Magyarországon.” - jelentette ki Arató. 

RSS
Kapcsolódó politikusok