Barion Pixel
Felkészülés és oltási terv nélkül folytatódik az idősotthonokban élők és kezdődik el a legidősebbek oltása

Felkészülés és oltási terv nélkül folytatódik az idősotthonokban élők és kezdődik el a legidősebbek oltása

2021.02.04.

Felkészülés és oltási terv nélkül folytatódik az idősotthonokban élők és kezdődik el a legidősebbek oltása



Gy. Németh Erzsébet, humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettes és dr. Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa közös sajtótájékoztatóra álltak ki csütörtökön. Gy. Németh Erzsébet kezdésként emlékeztetett, korábbi sajtótájékoztatóján már felhívta arra figyelmet, mennyire aggasztó és veszélyes, hogy Orbánék pánikkormánya a lopáson és a szövegelésen kívül semmihez sem ért. 

 

“Különösen veszélyes ez annak tekintetében, hogy a második évnek vágunk neki a koronavírus árnyékában. Fel kellene már fogni, hogy itt a hazudozás és terelés, a tisztifőorvos és az Operatív Törzs szerepeltetése nem gyógyszer és nem megoldás semmire.” - folytatta a politikus. Hangsúlyozta, szerencsére most már rendelkezésre állna a veszélyes vírus ellen az oltóanyag is, amire hosszú hónapok óta várt a világ.

 

“Igaz, ezt is tudjuk, hogy mint mindent, a Fidesz kormány próbálja trükkösen, alternatívan felhasználni. Ez pedig nem sokat használ a magyarok oltási kedvének fokozására, amit a DK, mint oltáspárti közösség elkeserítőnek talál. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a pánikkormány mindenféle oltási terv, szervezetlenség nélkül áll a káosz közepén, a helyzet tényleg csapnivaló.” - sorolta a főpolgármester-helyettes. Arra is kitért, hogy többször fordult Müller Cecíliához, az idősotthonokban tapasztalható oltási káosszal kapcsolatban, erre választ azóta sem kapott. 

 

“Sőt, olyan beszámoló érkeztek hozzám, miszerint ezekben az idősotthonokban még mindig egy nappal az oltás előtt kapnak infót arról, hogy oltanak-e egyáltalán náluk. Így pedig nem lehet erre rendesen felkészülni, ami elfogadhatatlan.” - foglalta össze a főpolgármester-helyettes.  

 

Gy. Németh Erzsébet közölte, a Demokratikus Koalíció felszólítja a pánikkormányt: ne kockáztassa a magyarok életét, ezen felül pedig kezeljék kiemelt figyelemmel a legveszélyeztetettebb korosztály biztonságát.

 

“Vegyék végre komolyan, hogy ez a vírus egy kihívás, amit nem lehet plakátokkal, vagy Kossuth rádiós szerepléssel, az Operatív Törzs bábszínházával kezelni! Emberéletek forognak kockán, míg a fideszes politikusok jéghideg számításokkal azt mérlegelik, hogy bizonytalan eredetű, unió által nem bevizsgált vakcinákkal keresnek- e majd annyit, mint a túlárazott lélegeztetőgépekkel.” - jelentette ki a DK politikusa. Hozzátette, mindeközben a szeretteikért, szüleikért, nagyszüleikért rettegő emberek állnak az idősotthonok kapui előtt, a telefont szorítva, remegve azért, hogy idős hozzátartozójuk egészséges-e, időben kap-e védőoltást, és ha véletlen megkapja, akkor mégis milyet. 

 

Komáromi Zoltán a szót átvéve figyelmeztetett, a pánikkormány által gerjesztett fejetlenség nem csupán az időseket, a legveszélyeztetettebbeket, vagy az aggasztó hozzátartozókat sújtja. 

 

“A háziorvosok a káosz kellős közepén igyekeznek helytállni, megfelelő tájékoztatást adni a hozzájuk tartozó betegeknek. Ez viszont elég nagy kihívás, tekintve, hogy mi sem kapunk megfelelő tájékoztatást. Hogyan kellene nekem háziorvosként hitelesen megnyugtatnom a hozzám fordulókat, ha én sem tudom, mi lesz holnap?” - tette fel a kérdést az egészségügyi szakpolitikus.  

 

“Oltási terv híján nem az életkor, vagy a krónikus betegség fogja meghatározni, hogy kit, mikor olt be a háziorvos, hanem az ő személyes felelőssége lesz a sorrend felállítása. Ezzel azonban elviselhetetlenül nagy terhet raknak a háziorvosok vállára, olyan felelősséget, amit egyszerűen egy érdemben irányító, kiegyensúlyozott, nem percről percre döntő kormány nem engedhet meg magának, különösen nem ilyen súlyos helyzetben, egy világjárvány közepén.” - mondta Komáromi. Úgy fogalmazott, nem a lehetetlent kívánjuk, hanem átlátható, követhető, pontosan ütemezett tervet, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinát, ami Európa más országaiban igenis létező dolog.

 

Komáromi Zoltán közölte, a  Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan felelőtlenség, ahogy az Orbán vezette pánikkormány hozzááll a védőoltásokkal kapcsolatos kérdésekhez. 

 

“Oltási terv és koncepció nélkül nem lehet nekivágni ennek az évnek, mert ezen emberéletek múlnak. Ez már sokkal súlyosabb kérdés, mint ami az elmúlt tíz évben bármikor felmerült. A lerohasztott egészségügy; az elvándorolt orvosok, egészségügyi dolgozók; a kórházakban centiméterenként málló vakolat már így is  Fidesz számlájára írható. Elvárjuk, hogy Orbánék tegyék fel maguknak a kérdést, hány tragédiát hajlandóak még bevállalni?” - tette fel a kérdést a szakpolitikus, hangsúlyozva, minden egyes haláleset, minden egyes súlyos betegség, minden lélegeztetőgépre kötött ember, és minden egyes gyászoló családtag az ő lelkükön fog száradni, és nekik kell majd együtt élniük a tudattal, hogy tönkretették Magyarországot. 

RSS
Kapcsolódó politikusok