Barion Pixel
Miért hagyták jóvá az orosz vakcinát a szakértők aggályai ellenére?

Miért hagyták jóvá az orosz vakcinát a szakértők aggályai ellenére?

2021.01.26.

Miért hagyták jóvá az orosz vakcinát a szakértők aggályai ellenére? 

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője keddi sajtótájékoztatóján ismertette, hogy sajtóértesülések szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet annak ellenére adta meg az engedélyt az orosz vakcinára, hogy az általuk felkért külsős szakértők nem javasolták a vakcina engedélyezését. 

 

“Ezek a hatóság tanácsának több tagja is úgy döntött, hogy a továbbiakban nem vesz részt a munkában. Legyen világos: ha a szakértők azt mondják, hogy nem javasolják egy vakcina engedélyezését, majd a kormány alá tartozó hatóság ennek ellenére engedélyezi, azt úgy hívják, hogy szakmai szempontokat felülíró politikai döntés.” - foglalta össze a szóvivő. 

 

Barkóczi Balázs kijelentette, a Demokratikus Koalíció azonnali magyarázatot vár a kormánytól: igaz, hogy az orosz vakcinát annak ellenére hagyták jóvá, hogy a szakértők nem javasolták a vakcina engedélyezését? 

 

“Ha igaz, akkor hogyan születhetett politikai döntés egy olyan szakmai kérdésben, amely magyar emberek egészségéről és életéről szól? Ki döntött arról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, hogy a szakértők szakvéleménye ellenére engedélyezi az orosz vakcinát, ki a döntés személyi felelőse? Köze van-e ennek ahhoz, hogy két évvel ezelőtt egy volt fidelitasost, Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó korábbi titkárát ültették be a hatóság tanácsadó testületébe?” - sorolta Barkóczi, felvetve, hogyan kellene a továbbiakban megbízni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntéseiben, ha első adandó alkalommal politikai döntés született szakmai döntés helyett? 

 

“Fontos leszögezni: a DK oltáspárti politikai közösségként azt szeretné, ha minél többen oltatnák be magukat biztonságos, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal, de a pánikkormány az ilyen és ehhez hasonló botrányokkal folyamatosan csökkenti az oltási kedvet.” - hangsúlyozta a szóvivő. 

 

Barkóczi Balázs arra is kitért, emlékezetes, hogy az Orosz vakcinával kapcsolatban már többször is hazudott a magyaroknak a kormány. Emlékeztetett, Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter korábban azt ígérte, hogy a Magyarországra érkezett 6 ezer ampullát klinikai teszteknek fogják alávetni. 

 

“Azóta kiderült, hogy ez sem volt igaz, Magyarországon egyáltalán nem tesztelték az orosz vakcinát. A kormány alá tartozó hatóság tehát úgy hagyott jóvá egy vakcinát, hogy 1. azt Magyarországon soha nem tesztelték, 2. a szakértők nem javasolták a vakcina engedélyezését.” - mondta a szóvivő, zárásként hozzátéve, ebben a helyzetben nem is lehetne ennél nagyobb felelőtlenséget elképzelni, a pánikkormány láthatóan ebben a kérdésben sem ura a helyzetnek.

RSS
Kapcsolódó politikusok