A kormány azonnal adjon protokollt, hogy a megmaradt vakcinákat hogyan használják fel!

2021.01.20.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: az Átlátszó.hu oldalnak nyilatkozva mondta el egy neve elhallgatását kérő budapesti orvos, hogy a katasztrofális szervezetlenség és az oltási stratégia hiánya miatt a kiolvasztott oltóanyagok egy része a kukában végzi.

“Az orvos elmondása szerint egyáltalán nincs terv arra, hogy mit kell csinálni a megnyitott vakcinákkal. Ampullánként egyszerre 5-6 vakcina-egységet lehet egyszerre kibontani, de az oltóközpontban láthatóan nem tudják, hogy a nap végén a betervezett, de bármilyen okból meg nem jelent emberek oltóanyagával mit kezdjenek. Az említett orvos arra is kitért, ők azt szerették volna, ha az osztályukon fekvő betegeket, vagy a kórházi dolgozók családtagjait beoltathatnák ezekkel a maradék vakcinákkal.” - ismertette a szóvivő, hozzátéve, hogy erre az egyébként ésszerű megoldásra viszont nem volt lehetőség a nyilatkozó szerint, mert az oltóközpontban dolgozók nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, ezért kerül kukába a sok oltóanyag.

Barkóczi Balázs bejelentette: a Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt: sürgősen adjanak útmutatást az oltóközpontoknak, hogy hogyan használhatják fel az így megmaradt oltóanyagokat.

“Elképesztő, hogy miközben rengetegen várnak oltásra - gondoljunk csak a legveszélyeztetettebbekre, az idősotthonokban élőkre és dolgozókra - azért dobálják ki az oltóanyagot, mert a központi utasítás hiánya miatt nem merik felhasználni, nehogy valamilyen hátrányos következménye legyen egy egyébként ésszerű döntésnek.” - hangsúlyozta a szóvivő.

Hozzátette, elvárják a kormánytól, hogy azonnal adjanak erre pontos útmutatást, mert ez a jelenlegi helyzet és káosz elfogadhatatlan a világjárvány járvány közepén.

Barkóczi kitért rá, hogy az Átlátszó azt is megírta, az orvos beszámolója nyomán megkeresték az Operatív Törzset is kérdéseikkel, ám a cikk megjelenéséig nem adtak választ ezekre. Úgy fogalmazott, ez rendkívül sajnálatos, hiszen mást sem hallani, mint hogy mennyire fontos, hogy mindenki felvegye a védőoltást, ezzel egyébként az abszolút oltáspárti Demokratikus Koalíció is egyetért.

“Viszont az elfogadhatatlan, hogy az Európai Gyógyszerügynökség áltak jóváhagyott, biztonságos vakcinák a kukában landolnak a szervezetlenség miatt, és eközben Müller Cecília tisztifőorvos arról beszél, hogy ‘Magyarország mindig is élen járt az oltóanyagok termelésében, alkalmazásában, nem véletlenül ilyen jó a magyar járványügyi helyzet, ez nem magától van. Fontos, hogy az uniós forrásokon kívül más területeket is megtaláljunk.’” - idézte a szóvivő a tisztifőorvost. Barkóczi hozzátette: ha Magyarország valóban élen járna a járványkezelésben, akkor lenne egy terv a fel nem használt oltóanyagok hasznosítására, amire egész biztos nem a kuka a megoldás.