Barion Pixel
Orbán történelmi veresége vétó-ügyben -

Orbán történelmi veresége vétó-ügyben - "Egy külön kiegészítést nem fogunk elfogadni" - mondta a miniszterelnök, majd elfogadta

2020.12.10.

Orbán történelmi veresége vétó-ügyben - "Egy külön kiegészítést nem fogunk elfogadni" - mondta a miniszterelnök, majd elfogadta 



Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: rendkívül komikus napon van túl Orbán Viktor és a fideszes propagandagépezet, a tegnapi napon ugyanis egy történelmi vereség után lejtettek örömtáncot és hirdettek győzelmet. 

 

“De valójában mi is történt? Orbán Viktor múlt hét pénteken, tehát kevesebb, mint egy hete még azt mondta - idézem - “Mi azt javasoltuk a németeknek, hogy az EU-költségvetési részt el kell fogadni, míg a jogállamisági rendeletről később kell megállapodni” Azt is elmondta, szó szerint idézem ismét, “egy külön kiegészítést nem fogunk elfogadni”, mert a jogállamisági mechanizmus “nem olyan, mint egy “tacepao”, amire bármit ki lehet tűzni”. Eltelt egy hét és mi történt?” - tette fel a kérdést a szóvivő, majd hangsúlyozta: a jogállamisági mechanizmus változatlan maradt, Orbán pedig kapott egy tacepaót, egy külön kiegészítést, amire egy hete még azt mondta, hogy nem fogja elfogadni.

 

Barkóczi Balázs kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint lehet sikert hazudozni, lehet mosolyogva győzelmet hirdetni, de ez bizony egy méretes orbáni vereség, futballnyelven szólva zakó. 

 

“Orbán két dolgot akart, 1., hogy a jogállami mechanizmusról később állapodjanak meg, és 2., hogy ne szúrják ki a szemét egy kiegészítéssel. Ehhez képest jogállami mechanizmus lett, Orbán pedig kapott egy üres kiegészítést, ezek a tények. Orbán körül elfogyott a levegő, ő pedig rábólintott arra, ami ellen egy hete még ágált az állami rádióban. Ez maga a brüsszeli fegyverletétel, a vereség elismerése.” - sorolta a szóvivő.  Hozzátette, a DK szerint a magyar miniszterelnök egyébként helyesen tette, hogy kapitulált, hiszen ebben a meccsben egyébként sem győzhetett volna, csak Magyarországnak okozhatott volna ennél is nagyobb károkat.

 

Barkóczi Balázs arra is kitért, hogy Orbán Viktor ezzel a legnagyobb európai vereségét szenvedte el egész eddigi élete során. 

 

“Jogállamisági mechanizmus lesz, méghozzá változatlan formában, a jogszabály szövegéből egyetlen vesszőt sem sikerült kivetetnie, és nem sikerült elhalasztatnia a jogszabály elfogadását sem. Orbán kapott egy - ahogy ő mondja - “tacepaót” és kész, ennyit sikerült elérnie, ekkor pedig letette a fegyvert.” - foglalta össze a szóvivő. Barkóczi elmondta azt is, a DK szerint ezzel az európai döntéssel az EU megtette története legnagyobb lépését afelé, hogy soha többé senki se lophassa el következmények nélkül az uniós pénzeket.

RSS
Kapcsolódó politikusok