Aggasztó hiányosságokra bukkant Kálmán Olga - Hova tűnt közel másfél millió koronavírus teszt az Állami Egészségügyi Ellátó Központból?

2020.12.08.

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja korábban közérdekű adatigényléssel fordult az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz, amelyben arról érdeklődött, hogy mennyi koronavírus tesztet kaptak a Külügyminisztériumtól, és ezekből kinek, mennyit és hova osztottak ki. Az ÁEEK válaszából kiderül, hogy 2 043 697 tesztet kaptak, ám csupán 743 924-el tudnak elszámolni.

A Demokratikus Koalíció szerint több kérdést is felvet, hogy közel 1,5 millió teszt nem jelenik meg az elszámolásban. A válaszból az derül ki, hogy valamivel több, mint 700 ezer tesztet ingyen adtak a kórházaknak, arra azonban nem válaszoltak, hogy értékesítettek-e az adóforintokból beszerzett készletből. Pedig jogunk van tudni, hogy a mi pénzünkből megvásárolt teszteknek mi lett a sorsa. Hónapok óta követeljük a tömeges tesztelést, karácsony előtt pedig különösen fontos lenne, hogy a családok biztonságban ünnepelhessenek. Ezért elég kínos, ha majdnem másfélmillió ember tesztelésére elegendő készlet esetleg a raktárban porosodik.

A pánikkormány felelőtlensége már így is több ezer ember életébe és az ország leállításába került, most pedig az ünnep is veszélybe került. Mi, európai magyarok választ követelünk arra a kérdésre, mi lett ennek a hatalmas mennyiségű tesztnek a sorsa, és mikor szándékoznak felhasználni ezeket.

DK Sajtóiroda