Barion Pixel
Nem bizonyított az orosz koronavírus-vakcina hatékonysága - A DK felszólítja a kormányt, hogy ne kísérletezzen a magyar emberekkel!

Nem bizonyított az orosz koronavírus-vakcina hatékonysága - A DK felszólítja a kormányt, hogy ne kísérletezzen a magyar emberekkel!

2020.11.19.

Nem bizonyított az orosz koronavírus-vakcina hatékonysága - A DK felszólítja a kormányt, hogy ne kísérletezzen a magyar emberekkel! 

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján idézte fel, hogy Szijjártó Péter tegnap azt mondta: ma minták érkeznek Magyarországra az orosz vakcinából, ezzel pedig Magyarország lesz az első, aki ebből a vakcinából mintát kap. 

 

“Szeretnénk felhívni a kormány figyelmét: mindez nem véletlen, más országnak esze ágában sincs a saját polgárain kísérletezni az orosz vakcinával. Az orosz oltóanyaggal kapcsolatban ugyanis számtalan nyugtalanító körülmény látott napvilágot, a kutatók pedig világszerte arról beszélnek, hogy még ők sem adatnák be maguknak a tömegesen soha nem tesztelt vakcinát.” - mondta a szóvivő, hangsúlyozva: nem csak azért, mert több, orosz vakcinát kapó orosz tesztalany is koronavírusos lett a vakcina ellenére.

 

Barkóczi Balázs közölte, a Demokratikus Koalíció figyelmezteti a kormányt: ne akarjon magyar embereken emberkísérleteket végezni, ne akarja, hogy Magyarország a putyini Oroszország kísérleti laboratóriuma legyen. 

 

“A DK szerint csak olyan vakcinával szabad majd oltani, ami átesett az európai engedélyeztetésen, és ismertek az esetleges mellékhatásai és hatásossága. Ezt nem lehet a magyar embereken kikísérletezni, mert mi is teljes jogú európai polgárok vagyunk, nem az oroszok kísérleti nyulai.” - tette hozzá a DK szóvivője. 

 

Barkóczi Balázs ismeretetett pár véleményt magyar, európai és amerikai kutatóktól az orosz vakcinával kapcsolatban:

 

“Stephen Evans, a londoni orvostudományi egyetem professzora szerint a mindössze 20 koronavírusos beoltott ember adatai alapján nem lehet kijelenteni, hogy a vakcina egyáltalán működik, és a hatékonysága meghaladja a 90%-ot.

 

Shane Crotty, a kaliforniai immunológiai intézet immunológusa szerint azt mondja, hogy mindössze 20 beoltott tesztalany vizsgálatából semmilyen következtetést nem lehet levonni.

 

Kemenesi Gábor, magyar virológus szerint - idézem - „az orosz vakcina esetében rendkívül komoly aggályok merültek fel az adatok valóságtartalmát illetően. .Az a tény továbbá, hogy a nemzetközileg elfogadott eljárásoktól eltérően nem várták meg a klinikai 3-as fázis befejezését és annak értékelését, a vakcinajelölt engedélyezését, további rendkívüli kockázatokat rejt magában, mert így nem biztosított a biztonságosság és hatásosság megfelelő mérése.

 

Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató úgy fogalmazott, „ha most valaki ideállna velem szembe, hogy vegyek részt a kínai vagy az orosz vakcina tesztcsoportjában, nagyon meggondolnám”.” - sorolta Barkóczi. 

 

A szóvivő zárásként arra is emlékeztetett, hogy Lantos Gabriella egészségügyi szakértő pár napja egyenesen úgy fogalmazott a sajtóban, hogy “se magamnak, se a gyerekemnek nem merném beadatni az orosz vakcinát”.

RSS
Kapcsolódó politikusok