Nem ezt ígérte a miniszterelnök az országnak - Több hónapnyi semmittevés és hazudozás után pánik és összeomlás

2020.11.12.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy egész nyáron és ősszel azt hallgattuk a miniszterelnöktől, minden a legnagyobb rendben van, tegnaptól kezdődően Orbán Viktor mégis leállította az országot.

“Érdemes felidézni, hogy mit ígért az országnak, szó szerint fogom idézni a miniszterelnök ígéreteit:

- “tökéleteshez közelítő védekezés

- “állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát

- “minden magyar élet megvédésére képes a magyar egészségügy

- “kórházi kapacitás szinte korlátlanul áll rendelkezésre

- “mindenkit meg fogunk gyógyítani” - sorolta a szóvivő a miniszterelnök korábbi szavait.

Barkóczi azt is felidézte, hogy a mostani kijárási korlátozások előtt az is elhangzott, hogy “a mostani szigorítások elegendőek, és nem lesz szükség újabb intézkedésekre”.

“Aztán mindennek az ellenkezője történt, a szinte korlátlan kórházi kapacitásból 50%-os eséllyel összeomló egészségügy lett, a nem szükséges újabb intézkedésből pedig kijárási tilalom. Nem más történt, minthogy a magyar miniszterelnök több hónapos semmittevés után megnyomta a pánik-gombot.” - tette hozzá a DK szóvivője.

Barkóczi Balázs közölte, a Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor minden egyes ígéretét megszegte, amit a magyaroknak a védekezéssel kapcsolatban tett. Úgy fogalmazott: a DK szerint ez a járvány elleni kormányzati védekezés teljes összeomlásának a bizonyítéka.

“Hónapokon át nem csináltak semmit, nem készítették fel az országot, az iskolákat és az egészségügyet, nem kezdtek ingyenes és tömeges tesztelésbe, ezzel pedig elveszítették az irányítást a vírus terjedése felett. Ezért jelentett be Orbán Viktor pánikszerűen kijárási korlátozásokat egyik napról a másikra. Ezért küldik haza a kollégistákat a kollégiumokból egyik napról a másikra. Ezért fognak emberek kórházi ellátás nélkül, mások munkahely nélkül maradni, mert a kormány hónapokon át nem csinált semmit, most pedig pánikol.” - jelentette ki a DK szóvivője.

Barkóczi szerint a pánik jelei már tavasszal is megmutatkoztak a miniszterelnökön, amikor egyik reggel még arról beszélt, hogy nyitvatartják az iskolákat, este pedig bezárták őket.

“Ma ugyanez történik, csak sokkal durvábban, a kormányzás minden területén egyszerre. Az Orbán-kormány fennállása óta először egy valós ellenséggel, egy valós kihívással találkozott, és ez elég is volt ahhoz, hogy összeomoljon saját alkalmatlansága súlya alatt.” - hangsúlyozta a szóvivő, zárásként hozzátéve,   ma talán nem kellene így élnünk, és nem kellene ennyi embernek meghalnia sem, ha a kormány felkészült volna a második hullámra.