Barion Pixel
A DK nem vesz részt a Kúria elnökéről szóló szavazáson - Elutasítjuk, hogy Polt Péter jobbkeze legyen a Kúria elnöke

A DK nem vesz részt a Kúria elnökéről szóló szavazáson - Elutasítjuk, hogy Polt Péter jobbkeze legyen a Kúria elnöke

2020.10.19.

A DK nem vesz részt a Kúria elnökéről szóló szavazáson - Elutasítjuk, hogy Polt Péter jobbkeze legyen a Kúria elnöke 

 

Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a Parlament ma fog szavazni arról, hogy Varga Zsolt András, Polt Péter jobbkeze legyen a Kúria elnöke. 

 

“Varga Zsolt Andrást a Fidesz úgy teheti a Kúria elnökévé, hogy egyrészt soha életében nem volt bíró, ennél fogva soha, egyetlen ügyben sem bíráskodhatott, másrészt összesen 10 évig ő volt a legfőbb ügyész helyettese. Az Orbán-kormány tehát Európában teljesen példátlan módon, minden jogállami elvet, és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosaként látni.” - foglalta össze a DK-s politikus, hangsúlyozva: ez a jogállam maradványainak a szándékos megcsúfolása; ez olyan, mintha Mészáros Lőrincre bíznák a korrupció-ellenes harcot.

 

Sebián-Petrovszki László bejelentette: a Demokratikus Koalíció nem fog részt venni abban a színjátékban, hogy a Fidesz a Parlamenttel szentesíti a vérlázító kinevezést, a képviselőink ezért nem fognak részt venni a szavazáson. 

 

“A DK szerint Polt Péter jobbkezének semmi keresnivalója nincs semmilyen bíróságon, nemhogy a Kúria elnöki székében. A DK minden lehetséges nemzetközi fórumon meg fogja támadni, ha egy fideszes ügyész lesz a legfőbb bíró Magyarországon. Ilyet dél-amerikai banánköztársaságokban lehet csinálni, Oroszországban és Türkmenisztánban lehet csinálni, de Európában nem lehet.” - jelentette ki a képviselő. 

 

Sebián-Petrovszki László arra is kitért, hogy csak a kisebbik probléma Varga Zsolt Andrással, hogy soha életében nem volt bíró. Úgy fogalmazott, a fő probléma vele sokkal inkább az, hogy ezer szállal kötődik Polt Péterhez és a Fideszhez. 

 

“Ő már akkor az Orbán-rendszer része volt, amikor az első Orbán-kormány alatt az ügyészség futni hagyta a fideszes bűnözőket. Például olyan ikonikus ügyekben, amelyekből a legtöbben ma már csak arra emlékeznek, hogy Kaya Ibrahim, Ezüsthajó Kft, vagy épp a 12 állami gazdaság ügye. Ha Varga Zsolt András lesz a Kúria elnöke, akkor olyan lesz, mintha nem csak az ügyészt, hanem a bírót is Polt Péternek hívnák.” - mondta zárásként a DK-s országgyűlési képviselő. 

RSS
Kapcsolódó politikusok