A Fidesz már a lakosság környezettudatosságát is bünteti

2020.10.12.

A Fidesz már a lakosság környezettudatosságát is bünteti

Változtat a kormány a lakossági napelem rendszerek áramelszámolásán. Eddig ha egy család annyi áramot használt, mint amennyit megtermelt, akkor nem kellett villanyszámlát fizetni. 2023 végén ugyanakkor jön a bruttóelszámolás és ha a napelem rendszerrel termelt áramot olcsóbban veszi át a szolgáltató, a felhasznált energia különbözetét, napelem ide vagy oda, ki kell fizetni.

A DK szerint felháborító, hogy a kormány aljas számítási trükkel akadályozza meg, hogy megérje napelemet telepíteni. A mostani intézkedés arról szól, hogy Orbánék akkor is pénzt akarnak legombolni a családoktól, ha azok megújuló energiát használnak. Vagyis most már a lakossági környezettudatosságot is elkezdik büntetni. A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy ilyen aljas matematikai zsonglőrködéssel ne akadályozzák a lakosság klímavédelmi törekvéseit. Ha a kormánynak nem fontos a környezetünk jövője, legalább ne gáncsolja el azokat, akik aktívan tesznek a klímaváltozás ellen.

Rónai Sándor
A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja