Barion Pixel
A DK az Európai Bizottsághoz fordul, hogy Polt Péter jobbkeze ne lehessen Kúria-elnök

A DK az Európai Bizottsághoz fordul, hogy Polt Péter jobbkeze ne lehessen Kúria-elnök

2020.10.10.

A DK az Európai Bizottsághoz fordul, hogy Polt Péter jobbkeze ne lehessen Kúria-elnök 

 

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője szombati sajtótájékoztatóján ismertette:döbbenetes, hogy az Orbán-kormány az ügyészség megszállása után Polt Péter jobbkezét, Varga Zsolt Andrást akarja kinevezni a Kúria elnökének.

 

“ A DK már Varga Zsolt András Igazságügyi Bizottságban történt meghallgatása után jelezte, hogy minden nemzetközi fórumon meg fogjuk támadni a botrányos jelölést. Ma beváltjuk az ígéretünket. Sem mi, sem Európa nem nézheti tétlenül, hogy az Orbán-kormány minden jogállami elvet, és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosává tenni” - foglalta össze Rónai. .

Az EP-képviselő hangsúlyozta, egyetértenek az Országos Bírói Tanács határozatával, miszerint példátlan, hogy olyasvalaki vezesse a legfelsőbb bíróságot, aki maga soha nem dolgozott bíróként.

 

Rónai Sándor közölte, a Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul, hogy Polt Péter jobbkeze ne lehessen Kúria-elnök! 

 

“Előre figyelmeztetjük a Fideszt, hogy az Európai Bizottságnak jogában áll, hogy azt kérje a magyar kormánytól, függesszék fel ezt a pártállami kinevezést. Emellett tájékoztatjuk a Velencei Bizottságot is a történtekről. A DK szerint Polt Péter jobbkezének semmi keresnivalója nincs semmilyen bíróságon, nemhogy a Kúria elnöki székében. Ilyet dél-amerikai banánköztársaságokban lehet csinálni, Oroszországban és Türkmenisztánban lehet csinálni, de Európában nem lehet.” - jelentette ki a párt EP-képviselője.

 

Rónai úgy fogalmazott: nem titok, hogy Varga Zsolt András ezer szállal kötődik Polt Péterhez és a Fideszhez. Hozzátette: már akkor az Orbán-rendszer része volt, amikor az első Orbán-kormány alatt az ügyészség futni hagyta a fideszes bűnözőket. 

 

“Például olyan ikonikus ügyekben, amelyekből a legtöbben ma már csak arra emlékeznek, hogy Kaya Ibrahim, Ezüsthajó Kft, vagy épp a 12 állami gazdaság ügye. Varga Zsolt András még a pár nappal ezelőtti parlamenti meghallgatásán is szó szerint azt mondta, hogy nagyon sokat tanult a legfőbb ügyésztől. Köszönjük szépen, éppen ez a bajunk: ha ő lesz a Kúria elnöke, akkor az olyan lesz, mintha nem csak az ügyészt, hanem a bírót is Polt Péternek hívnák.” - mondta zárásként Rónai.

RSS
Kapcsolódó politikusok