Barion Pixel
Arra kérik az orvosokat egy levélben, hogy többször is használják az egyszer használható FFP2 maszkokat, mert továbbra sem kaptak eleget a kormánytól - Be fogja dönteni az egészségügyet a kormányzati felelőtlenség

Arra kérik az orvosokat egy levélben, hogy többször is használják az egyszer használható FFP2 maszkokat, mert továbbra sem kaptak eleget a kormánytól - Be fogja dönteni az egészségügyet a kormányzati felelőtlenség

2020.10.09.

Arra kérik az orvosokat egy levélben, hogy többször is használják az egyszer használható FFP2 maszkokat, mert továbbra sem kaptak eleget a kormánytól - Be fogja dönteni az egészségügyet a kormányzati felelőtlenségKálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja sajtótájékoztatón ismertette: az elmúlt napokban egy olyan levél került a párt birtokába, amelyben az orvosi egyetem egyik szervezeti egységének vezetője arra kéri a kollégáit, hogy többször is használják az egyébként egyszer használatos FFP2 maszkokat. 

 

A DK elnökségi tagja be is mutatta a levelet és hangsúlyozta: hogy mely szervezeti egységről és vezetőjéről van szó, az érintettek védelmében kitakarták, hiszen a kormány soha nem a problémák megoldásával foglalkozik, hanem azoknak a megbüntetésével, akik miatt az igazság kiderül. 

 

“Az itt látható vezetői levél megjegyzi, hogy a tapasztalataik szerint a sebészi maszk fegyelmezett használata sem védi meg a kórházi dolgozókat a fertőzéstől, ezért az FFP2-es típusú maszkok használatát kéri. Ugyanakkor, mivel ebből továbbra sincs elég, arra kéri kollégáit, hogy ezeket használat után ne dobják el, hanem cserélgessék 2 naponta.” - ismertette Kálmán Olga. 

 

Elmondta, a vezető úgy fogalmaz - idézem -  “mindenkit arra kérek, hogy hacsak nem vesz magának ilyen maszkokat, akkor egyelőre ne dobja el minden nap, hanem cserélgesse a maszkokat, s 2 nap pihentetés után ugyanazt a maszkot ismét használhatja”. 

 

Kálmán Olga arra is kitért, azokról a maszkokról van szó, amelyeket egyébként még egy napig sem lehet biztonságosan használni, hiszen mindössze 4 órán át jelentenek védelmet a viselőjének.

 

“A Demokratikus Koalíció azonnali magyarázatot vár a kormánytól! Hogyan lehetséges az, hogy 2020 októberében, fél évvel az első hullám után továbbra sincs megfelelő maszk és védőfelszerelés a kórházakban? Mit csináltak az elmúlt fél évben, ha ezt a végtelenül egyszerű feladatot sem sikerült megoldani? Hogyan lehet olyan választás elé állítani a kórházi dolgozókat, hogy vagy maguknak vesznek maszkot, vagy meg fognak betegedni a többször használt maszkok miatt?” - sorolta a kérdéseket, hozzátéve: a DK az ügyben írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, hogy megtudja, ki ezért a felelős. 

 

Úgy fogalmazott, ha a kormány nem vigyáz az orvosainkra, ápolóinkra, akkor a megbetegedő kórházi dolgozók miatt az egészségügyünk még azelőtt össze fog omlani, hogy elérné kapacitása határait.

 

“Az orvosoknak és ápolóknak tehát azokat a maszkokat kellene 2 napos pihentetéssel több napig is használniuk, amelyeket összesen 4 órán át lenne szabad viselni. Hacsak nem vesznek maguknak - hogy a vezető levelét idézzem. Ezek szerint az Orbán járványvédelmi haditerve az, hogy ha az orvosok és ápolók nem akarnak megbetegedni, akkor gondoskodjanak saját maguk a védelmükről. Pedig ha van valami, ami most igazán veszélyes a jelenleg amúgyis megterhelt magyar egészségügyre, akkor az éppen ez, hogy orvosok és ápolók azért essenek ki a munkából, vagy rosszabb esetben tünetmentes fertőzöttként azért fertőzzék tovább a betegeket, mert a kormány sajnált 700 forintot költeni a maszkjukra.” - mondta zárásként Kálmán Olga.  

RSS
Kapcsolódó politikusok