Barion Pixel
Pártállam van itt, nem jogállam - A DK tiltakozik, hogy Polt Péter fideszes legfőbb ügyész jobbkeze legyen a Kúria elnöke

Pártállam van itt, nem jogállam - A DK tiltakozik, hogy Polt Péter fideszes legfőbb ügyész jobbkeze legyen a Kúria elnöke

2020.10.08.

Pártállam van itt, nem jogállam - A DK tiltakozik, hogy Polt Péter fideszes legfőbb ügyész jobbkeze legyen a Kúria elnöke 

 

Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón ismertette: az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának reggeli ülésén meghallgatták Varga Zsolt Andrást, akit Áder János, a Fidesz pártállamának másik bábja jelölt a Kúria elnökének. Elmondta, Varga Zsolt Andrást a Fidesz úgy teheti a Kúria elnökévé, hogy egyrészt soha életében nem volt bíró, ennél fogva soha, egyetlen ügyben sem bíráskodhatott, másrészt összesen 10 évig ő volt a legfőbb ügyész helyettese. 

 

“Az Orbán-kormány tehát Európában teljesen példátlan módon, minden jogállami elvet, és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosaként látni. Ez a jogállam maradványainak a szándékos megcsúfolása; ez olyan, mintha Mészáros Lőrincre bíznák a korrupció-ellenes harcot.” - sorolta a képviselő.

 

Sebián-Petrovszki László közölte, a Demokratikus Koalíció tiltakozik a Kúria elnöki pozíciójának pártállami betöltése ellen, nem lehet a legnagyobb hatalmú bíró egy fideszes ügyész. 

 

“A DK szerint Polt Péter jobbkezének semmi keresnivalója nincs semmilyen bíróságon, nemhogy a Kúria elnöki székében. A DK minden lehetséges nemzetközi fórumon meg fogja támadni, ha egy fideszes ügyész lesz a legfőbb bíró Magyarországon. Ilyet dél-amerikai banánköztársaságokban lehet csinálni, Oroszországban és Türkmenisztánban lehet csinálni, de Európában nem lehet.” - mondta a DK-s politikus.

 

Sebián-Petrovszki közölte, az Igazságügyi Bizottság mai ülésén számos olyan szakmai kérdést is feltett Varga Zsolt Andrásnak, amire nem tudott válaszolni, pedig Sebián-Petrovszki egyébként még csak nem is bíró. 

 

“A fő probléma Varga Zsolt Andrással azonban mégsem ez, hanem az, hogy ezer szállal kötődik Polt Péterhez és a Fideszhez. Ő már akkor az Orbán-rendszer része volt, amikor az első Orbán-kormány alatt az ügyészség futni hagyta a fideszes bűnözőket. Például olyan ikonikus ügyekben, amelyekből a legtöbben ma már csak arra emlékeznek, hogy Kaya Ibrahim, Ezüsthajó Kft, vagy épp a 12 állami gazdaság ügye.” - hangsúlyozta a a politikus, hozzátéve, ha Varga Zsolt András lesz a Kúria elnöke, akkor olyan lesz, mintha nem csak az ügyészt, hanem a bírót is Polt Péternek hívnák.

RSS
Kapcsolódó politikusok