Barion Pixel
A kormány nem készítette fel az iskolákat a biztonságos tanévkezdésre, ezért iskolabezárás jöhet

A kormány nem készítette fel az iskolákat a biztonságos tanévkezdésre, ezért iskolabezárás jöhet

2020.09.10.

A kormány nem készítette fel az iskolákat a biztonságos tanévkezdésre, ezért iskolabezárás jöhet 

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormány hibás intézkedései vezethetnek tömeges iskolabezárásokhoz. 

 

“Nem elég, hogy a kormány nem készített életszerű és minden intézményben betartható járványügyi protokollt, nem elég, hogy nem biztosított az iskoláknak elegendő maszkot és kézfertőtlenítőt, nem gondoskodik arról sem, hogy a megbetegedett tanárok és diákok, valamint az ő kontaktjaik minél hamarabb koronavírus-teszthez jussanak.” - sorolta, hozzátéve: ha pedig nincs tesztelés, akkor 14 napos karantén van, ami ha egyszerre több tanárt is érint, ellehetetleníti az iskolák működését.

 

Arató Gergely kijelentette: a Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy a kormány alkalmatlansága tömeges iskolabezáráshoz vezethet. 

 

“Ez elfogadhatatlan mind a tanároknak, mind a diákoknak, mind a szülőknek. Fel lehetett volna készülni a hagyományos tanévkezdésre, itt volt az egész nyár, a kormány mégis képtelen volt rá. A DK magyarázatot vár a kormánytól: miért okoznak tömeges iskolabezárást, miért voltak képtelenek megszervezni a biztonságos iskolakezdést, és mikor kérnek bocsánatot a tanároktól, a diákoktól, és a szülőktől?” - tette fel a kérdést a politikus, hangsúlyozva: a DK szerint, ha bekövetkezik, akkor nem maradhat következmények nélkül az iskolabezárás.

 

Arató emlékeztetett: a kormánytól minden nap azt halljuk, hogy a tesztelés nem véd meg minket a vírustól. 

 

“Az iskolabezárástól azonban megvédhetett volna minket, hiszen nem kellene tanárokat, osztályokat, akár teljes tanári karokat két hétig karanténban tartani. Fel lehetett volna készíteni az iskolákat egy kidolgozott járványügyi protokollal, maszkokkal és kézfertőtlenítővel, ki lehetne szűrni a fertőzötteket egy hatékony tesztelési protokollal, ezekből azonban semmi sem teljesül, hiába volt rá a kormánynak egy teljes nyara. Ez végeredményben azt jelenti, hogy az Orbán-kormány miatt fel kell készülni a tömeges iskolabezárásra.” - mondta zárásként a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok