Barion Pixel
Összeomlik a COVID-tesztelés: 4 napot is csúszhat az eredmény, miközben meredeken emelkedik a fertőzések száma

Összeomlik a COVID-tesztelés: 4 napot is csúszhat az eredmény, miközben meredeken emelkedik a fertőzések száma

2020.09.07.

Összeomlik a COVID-tesztelés: 4 napot is csúszhat az eredmény, miközben meredeken emelkedik a fertőzések száma 

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: a DK rengeteg állampolgári bejelentést kapott arról az elmúlt egy hétben, hogy már 4 napra növekedett a koronavírus-tesztek kiértékelésének az ideje. 

 

“Ez azt jelenti, hogy hiába lehet papíron két, 48 óra különbséggel elvégzett negatív teszttel szabadulni a házi karanténból, a gyakorlatban ez lehetetlen az elégtelen állami tesztkapacitás miatt. Ez azonban csak a probléma egyik fele, a hozzánk érkezett bejelentések alapján ugyanis 4 napos csúszás van a kontaktszemélyek tesztelésében is.” - sorolta a szóvivő, hagsúlyozva, így a jelenlegi állami tesztelés kapacitáshiánya nem csak a házi karantén kiváltását teszi lehetetlenné, hanem súlyos járványügyi kockázatot is jelent.

 

Barkóczi Balázs közölte, a Demokratikus Koalíció szerint felelőtlen és veszélyes, hogy a kormány csak 4 napos csúszással képes elvégeztetni a koronavírus-teszteket. 

 

“Ingyenessé kell tenni a koronavírus-tesztet minden társadalombiztosítással rendelkező magyar állampolgár számára, közben pedig meg kell növelni az állami tesztkapacitást és fel kell gyorsítani a tesztelés folyamatát! Itt volt a nyár, mégsem történt semmi. A DK szerint elszomorító, hogy az Orbán-kormány egy ennyire egyszerű és előre látható problémára is képtelen volt felkészülni. Nekünk, európai magyaroknak is jogunk van ahhoz, hogy időben teszteljenek minket, akár igazolt fertőzöttel találkoztunk, akár tüneteink vannak, akár a házi karanténból szeretnénk kiszabadulni.” - szögezte le a DK szóvivője, aki szerint megengedhetetlen, hogy egy világjárvány kellős közepén a kormányunk arra is képtelen legyen, hogy megszervezze a gyors állami tesztelést, méghozzá annak ellenére, hogy nálunk végzik a legkevesebb tesztet egész Európában.

 

Barkóczi úgy fogalmazott: az ember azt gondolná, hogy ha ezer főre vetítve Magyarországon végzik a legkevesebb tesztet az egész EU-ban, akkor legalább ez gyorsan történik - ennek sajnos pont az ellenkezője igaz. 

 

“Ha igaz, amit a szakértők állítanak és a fertőzöttek száma 4 naponta akár meg is duplázódhat, akkor nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk: matematikailag kizárt, hogy a kormány időben megtalálja a fertőzötteket és azok megfertőzött kontaktjait. Ha a szakértők várakozásai és előrejelzései igazak, akkor a kormány ólomlábakon kullog az események után, ez a késés pedig a járvány folyamatos további terjedéséhez vezet, hiszen maga az állam képtelen kiszűrni és házi karanténba küldeni a fertőzötteket.” - mondta zárásként a DK szóvivője. 

RSS
Kapcsolódó politikusok