Barion Pixel
Lassú, drága és járványügyi kockázatot jelent a jelenlegi tesztelés - A DK ingyenes koronavírus-tesztet követel!

Lassú, drága és járványügyi kockázatot jelent a jelenlegi tesztelés - A DK ingyenes koronavírus-tesztet követel!

2020.09.04.

Lassú, drága és járványügyi kockázatot jelent a jelenlegi tesztelés - A DK ingyenes koronavírus-tesztet követel! 

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus koalíció szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy a járvány második hulláma világosan rámutatott: a koronavírus-tesztelés jelenlegi rendszere nagyon sok sebből vérzik. 

 

“Nem elég, hogy Magyarországon népességarányosan az egyik legkevesebb tesztet végzik Európában, ezek a tesztek is lassan, nyögvenyelősen, jellemzően túl későn készülnek el. Szakértők szerint akár 8-10 napos késésben is lehet a tesztelés, ezen pedig az sem segít, hogy magánszolgáltatónál is lehet tesztet végeztetni, hiszen a 30 ezer forintos PCR-teszteket nem mindenki tudja megfizetni.” - sorolta a szóvivő, hozzátéve: a lassú állami és a drága magánszolgáltatói tesztelés együttesen járványügyi kockázatot is jelenthet.

 

Barkóczi Balázs közlése szerint a Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy az állam tegye teljesen ingyenessé a koronavírus-tesztelést. A szóvivő ismertette, a DK azt akarja, hogy az állam növelje meg az állami tesztkapacitást, ezzel párhuzamosan pedig fizesse ki a magánszolgáltatóknál végzett teszteket minden TB-támogatott magyar állampolgár után. 

 

“Nem azért adózunk egy életen át, hogy egy világjárványban napokon át kelljen könyörögni egy tesztért, vagy több tízezer forintot kelljen érte fizetni egy magánszolgáltatónal. A DK szerint mi, magyarok is európai polgárok vagyunk, nekünk is jár, hogy ha indokoltnak érezzük, a lehető leghamarabb leteszteljenek minket, ahogy az Európa más országaiban történik.” - hangsúlyozta a szóvivő. 

 

Barkóczi elmondta, se száma, se szeri azoknak a történeteknek, amikor valakinek koronavírus-tesztre lenne szüksége, mégsem jut időben hozzá. 

 

“Szinte mindegy, hogy az adott tesztre azért van szükség, mert valaki tüneteket észlel magán, esetleg találkozott igazoltan pozitív fertőzöttel, esetleg a munkahelyén, vagy az egészségügyben kérnek tőle negatív tesztet. Igazságtalan, hogy egy életen át adózunk, a bérünk egy jelentős része kerül az államhoz minden hónapban, de ha egy világjárványban tesztre lenne szükségünk, akkor drága magánszolgáltatást kell igénybe vennünk.” - összegezte a DK szóvivője. 

RSS
Kapcsolódó politikusok