Barion Pixel
A DK kiáll a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a hallgatók, a tanárok törekvései mellett!

A DK kiáll a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a hallgatók, a tanárok törekvései mellett!

2020.09.01.

A DK kiáll a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a hallgatók, a tanárok törekvései mellett! 

 

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, a Demokratikus Koalíció alelnöke keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Orbán Viktor az elmúlt napokban a látszatra sem adva végezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. 

 

Nem érdekelte, hogy a nemzet legnagyobb művészei nevelkedtek itt, nem érdekelte, hogy ez a magyar kulturális élet talán legfontosabb és legmagasabb szintű műhelye, pártkatonái kíméletlenül csavarták ki az egyetemet a független vezetés, a legendás tanárok és a jövő magyar színészei kezéből. A színművészeti épülete most a szabadsághoz elkeseredetten ragaszkodó új nemzedék bunkere, akik nem akarják beengedni a hatalom embereit az egyetemre.” - foglalta össze a főpolgármester-helyettes. 

 

Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott: “a Demokratikus Koalíció szerint a színművészeti hősies hallgatói úgy foglalták vissza az egyetemüket, ahogy nekünk, magyaroknak kell majd visszafoglalnunk a hazánkat a Fidesztől. “

 

“Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyetteseként tiszteletre méltónak és példamutatónak tartom a hallgatók akcióját, és szolidaritást vállalok a tanárokkal és hallgatókkal.” - folytatta a főpolgármester-helyettes, hozzátéve: Orbán Viktor a magyar kultúra gyilkosa, a magyar nemzet és a kultúra legnagyobb ellensége. 

 

“Aki a szabad kultúrát, a szabad művészetet és a szabad oktatást gyilkolja, az a saját nemzete, saját kultúrája ellen visel háborút. Mi kiállunk a színművészeti egyetem mellett, ahogy kiálltunk a budapesti színházak szabadsága mellett is.” - jelentette ki Gy. Németh. 

 

A főpolgármester-helyettes elmondta, pontosan az a forgatókönyv játszódott le a színművészetivel is, mint minden, Fidesz által megszállt kulturális műhellyel: előbb csak ilyen-olyan okból tervezett átalakításokról beszélnek, amit a szakma és az érintettek beleszólása nélkül, tiltakozásuk ellenére valósítanak meg, hogy a végén aztán egy megbízható Fidesz-báb álljon az intézmény élére, egy kizárólag pártkatonákból álló kuratóriummal. 

 

“A Színház- és Filmművészeti Egyetemnek - és annak, amit ez az elmúlt 150 évben jelentett - ma vége van és ennek csak és kizárólag Orbán Viktor a felelőse. Ilyen az, amikor a Fidesz megvédi a magyar kultúrát: ész és értelem nélkül rombol le minden kulturális értéket.” - mondta zárásként Gy. Németh Erzsébet. 

RSS
Kapcsolódó politikusok