Milyen logika mentén döntötte el a kormány, hogy a visegrádi országokból érkezőket mégis beengedik Magyarországra?

2020.09.01.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón még azt a kijelentést tette: Magyarország szeptember 1-től teljes mértékben lezárja határait, és egyedül hazánk számít zöld kategóriásnak, minden más ország piros. Ehhez képest a visegrádi országok jelentős enyhítést kaptak: Csehország, Szlovákia és Lengyelország polgárai öt napnál nem régebbi koronavírusteszttel beléphetnek Magyarországra szeptember 1. után is.

A Demokratikus Koalíció azzal a kérdéssel fordul a kormányhoz, árulják el, milyen logika mentén döntötték el, hogy éppen ezek az országok kapnak zöld utat? Miért élveznek előnyt a visegrádi országok a többi uniós országhoz képest? Mi az oka annak, hogy a kormány rendre változtatja meg korábbi döntéseit a járvány kezelésével kapcsolatban, ráadásul látszólag minden logikát nélkülözve? Mi, európai magyarok őszinte kíváncsisággal várjuk a magyarázatot Orbán elméletére, miszerint, ha valaki focidrukker, vagy visegrádi országból érkezik, akkor más szabály vonatkozik rá, mint a többi emberre.

Rónai Sándor

A DK EP-képviselője