Barion Pixel
Friss statisztika: az Orbán-kormány miatt Magyarország vezeti az EU halállistáját

Friss statisztika: az Orbán-kormány miatt Magyarország vezeti az EU halállistáját

2020.08.16.

Friss statisztika: az Orbán-kormány miatt Magyarország vezeti az EU halállistáját

 

Dr. László Imre, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa, Újbuda polgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: brutális adatok érkeztek az Eurostat és az OECD közös felmérése alapján. Ismertette, 2016-ban az Európai Unióban 1,5 millió ember halálából 1 millió elkerülhető lett volna.

 

“Az EU-n belül a leggyakoribb haláleset a megelőzhető, vagy gyógyítható betegségek között a szívbetegség, a vastagbélrák, a mellrák, az érrendszeri betegségek és a tüdőgyulladás a 75 év alattiak körében. Ez az öt megelőzhető, illetve gyógyítható betegség adta a halálesetek 65%-át az EU-ban 2016-ban. Ha visszatérünk a számokhoz: Európai szinten is nagyon erős adat az 1,5 millió főhöz arányló egymillió ember, akit meg lehetett volna menteni, ám ha levetítjük Magyarországra az adatokat, még súlyosabb a probléma. Magyarországon volt a legtöbb haláleset százezer lakosra vetítve a 75 év alattiak körében a megelőzhető haláleseteket és betegségeket nézve.” - foglalta össze a szakpolitikus. 

 

Dr. László Imre hangsúlyozta, a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány szégyene, hogy  Magyarország újabb feketelistán kapott vezető helyet, és nálunk halnak meg a legtöbben az Európai Unióban úgy, hogy az megelőzhető lett volna. 

 

“A statisztikai adatok mögött emberi sorsok, fájdalmak, kórházi várólisták és gyászoló családok állnak kéz a kézben a tíz év alatt szétvert egészségügyi rendszerrel, leamortizált kórházakkal, külföldre menekülő egészségügyi dolgozókkal, megalázó fizetésért dolgozó orvosokkal, ápolókkal, kórházi dolgozókkal együtt. Ez a kormány nem szégyelli az egészségügyből ellopott pénzt focira és Budapest-Belgrád vasútvonalra költeni, és kizárólag a saját hazug számainak hisz, Orbánékat nem érdekli, milyen körülmények között gyógyulnak vagy halnak a magyar emberek.” - mondta az újbudai polgármester, kiemelve:  a koronavírus-járvány második hullámának küszöbén ki kell mondani, hogy egészségügyi válsághelyzet van és erre sürgős és azonnali megoldás kell. 

 

Az egészségügyi szakpolitikus arra is kitért, hogy Magyarország Romániát, vagy Bulgáriát is megelőzve áll az élen az elkerülhető halálozások tekintetében. Szerinte ezek az adatok pedig 2016-2017-hez, a felmérés éveihez pedig csak rosszabbak lehetnek mára. 

 

“Az idei koronavírus-járvány miatt rengeteg krónikus beteg ember esett ki az ellátórendszerből, a kórházi ágyak kötelező felszabadítása miatt sokakat küldtek haza az intézményekből. Ők mind ennek a forráshiányos egészségügynek és az Orbán-kormány alkalmatlan egészségpolitikájának lesznek az áldozatai, csakúgy mint azok, akikről a kevés tesztelés miatt nem derült ki, hogy vírusfertőzöttek és ezért nem kaptak időben segítséget. Ideje lenne ha végre a kormány is felfogná tíz év ámokfutás után, nem marad büntetlenül, hogy a kórházaktól ellopott pénzből urizálnak, majd megpróbálják bebizonyítani a málló vakolatról és a hiányzó eszközökről, hogy az egyébként teljesen normális.” - mondta László Imre. Azt is hozzátette, lehet visszafelé mutogatni, és statisztikákat szőkíteni például kevés teszteléssel, de attól még a tények tények maradnak. 

 

“A tény pedig az, hogy tíz év alatt úgy leépült az egészségügy helyzete Magyarországon, hogy az emberek millióinak az életébe kerül, ezen pedig nincs mit szépíteni.” - mondta zárásként a DK szakpolitikusa. 

RSS
Kapcsolódó politikusok