A DK kiáll a Színművészeti egyetem és a kultúra szabadsága mellett!

2020.07.02.

A DK kiáll a Színművészeti egyetem és a kultúra szabadsága mellett!

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció alelnöke, humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a kormány úgy döntött, hogy leszámol a Színház- és Filmművészeti Egyetem függetlenségével, ezért odaadná az egyetem fenntartását egy magánalapítványnak.

“A tervekről maga az egyetem vezetése nyilatkozta azt, hogy az átalakítás a megregulázásukról szól, az után pedig sem az oktatás és a művészet szabadsága, sem pedig a szakmai szempontok érvényesülése nem garantált. Az a kormány, amely Széchenyi István ellentéteként szétverte a Magyar Tudományos Akadémiát és hagyta tönkremenni a Lánchidat, most fel akarja számolni a magyar kultúra és művészet talán legfontosabb oktatási műhelyét, a színművészeti egyetemet.” - foglalta össze a főpolgámester-helyettes.

Gy. Németh Erzsébet ismertette, a Demokratikus Koalíció és a Főváros is ugyanazt követeli a kormánytól: el a kezekkel a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől.

“Egészen elképesztő, hogy az Orbán-kormány annyira gyáva, hogy már a független színművészeti egyetemtől is félnek, ezért ezt is be akarják darálni. Legyen világos: aki a szabad kultúrát, szabad művészetet és szabad oktatást gyilkolja, az a saját nemzete, saját kultúrája ellen visel háborút. Mi megvédtük a budapesti színházakat, de most már a színművészeti egyetem van veszélyben. Azt kérjük Orbán Viktortól, hogy ne féljen ennyire a magyaroktól, ne féljen a szabad művészettől és kultúrától, hanem vonja vissza a színművészeti egyetem függetlenségét veszélyeztető törvényjavaslatot.” - sorolta a DK-s politikus.

Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott: ha vannak olyan emberek, akik megtestesítik a magyar nemzet kultúráját, akkor azok éppen azok a művészek, akik most tiltakoznak a kormány tervezete ellen. Hozzátette, hosszan lehetne sorolni azt a 70 nevet, akik nem csak Magyarország legkiválóbb színészei, rendezői, operatőrei, zeneszerzői és művészei, hanem a világelitben is előkelő helyük van.

“Ebben az ügyben éppen ők védik a magyar kultúrát, amelyet jelenleg az Orbán-kormány fenyeget, nem más. Ha Orbán Viktor kommunista típusú propagandaművészetet akar, akkor vetessen magának színházat a gázszerelőjével, de maradjon távol a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől.” - mondta zárásként Gy. Németh.