Barion Pixel
A 2021-es költségvetés a gyengeség költségvetése - A DK önkormányzatokkal kapcsolatos javaslatai

A 2021-es költségvetés a gyengeség költségvetése - A DK önkormányzatokkal kapcsolatos javaslatai

2020.06.12.

A 2021-es költségvetés a gyengeség költségvetése - A DK önkormányzatokkal kapcsolatos javaslatai



Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, és Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja, a DK polgármestereit és önkormányzati képviselőit tömörítő szervezet elnöke pénteki sajtótájékoztatójukon kijelentették: a kormány a jövő évre a gyengeség költségvetését nyújtotta be. 

 

Ráczné Földi Judit szerint ez igaz az önkormányzatokkal kapcsolatos intézkedésekre és megszorításokra is. 

 

“Amellett, hogy a kormány nem mer szembenézni a hazánk előtt álló számtalan kihívással, nem mer szembenézni azzal a ténnyel sem, hogy a járvány elleni védekezés oroszlánrészét az önkormányzatok végezték el. Ők vittek védőfelszerelést a kórházakba, ők osztottak maszkot az embereknek, ők intézték el az időseknek a bevásárlást, valamint sok intézmény esetében ők végeztettek koronavírus-teszteket is, nem pedig a kormány, amelynek ez feladata lett volna. Orbán Viktor nem mer szembenézni kormánya védekezés alatt tanúsított gyengeségével, mert akkor el kellene ismernie, hogy nem elvennie kellene az önkormányzatoktól, hanem plusz forrást adnia nekik.” - jelentette ki. 

 

Ráczné Földi Judit elmondta, a Demokratikus Koalíció szerint az önkormányzatokat sújtó megszorítások a kormányzati gyengeség és gyávaság jelei. 

 

“A DK arra biztatja a kormányt, hogy nézzen szembe a ténnyel: tartozik az önkormányzatoknak a védekezés költségeivel. Ha már a járvány alatt gyengék voltak, akkor most legalább ne legyenek gyávák:

 

- fizessék ki az önkormányzatoknak a védekezés költségeit

- vonják vissza a megszorításokat, és a szolidaritási adó megnégyszerezését

- hozzanak létre egy alapot a növekvő szociális és egészségügyi kiadások miatt bajba került önkormányzatoknak.” - közölte a DK elnökségi tagja, átadva a szót a DK főpolgármester-helyettesének, Gy. Németh Erzsébetnek.

 

A főplgármester-helyettes úgy fogalmazott: az elmúlt hónapok valóban megmutatták, hogy amikor baj van, akkor az emberek kire számíthatnak igazán. 

 

“Azt láttuk, hogy a kormány gyenge volt még egy olyan alapvető feladata ellátásához is, mint a védőfelszerelések biztosítása a kórházi dolgozók számára. A DK fővárosi polgármesterei képesek voltak rá. A kormány gyenge volt ahhoz is, hogy megszervezze a veszélyeztetett intézmények tesztelését, az idősotthonokat is csak késve, többedszeri fővárosi figyelmeztetésre, tragikus halálesetek után kezdték meg. Gyengék voltak ahhoz is, hogy támogatást adjanak a munkájukat elveszítőknek, ahogy képtelenek voltak arra is, hogy támogassák a kórházakból kidobott betegek családjait.” - sorolta Gy. Németh Erzsébet, hozzátéve: ezeket a feladatokat Budapesten a DK kerületi polgármesterei látták el, ők vigyáztak Budapestre a kormány helyett. 

 

“A kormány láthatóan képtelen szembenézni ezzel a ténnyel. Egy európai kormány ebben a helyzetben ezt tenné, ahogy azt látjuk is szerte Európában. Persze ehhez bátorság kell, ehhez szembe kell nézni a védekezés tanulságaival, a kormány gyenge teljesítményével, és az önkormányzatok erőn felüli munkabírásával.” - mondta zárásként a fővárosi politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok