Barion Pixel
Brutálisan megugrottak három hónap alatt az élelmiszerárak Magyarországon - Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magyar családok

Brutálisan megugrottak három hónap alatt az élelmiszerárak Magyarországon - Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magyar családok

2020.06.07.

Brutálisan megugrottak három hónap alatt az élelmiszerárak Magyarországon - Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magyar családok

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján emlékeztetett: most, hogy a nyakunkon a gazdasági válság, és már több mint 400 ezren vesztették el a munkájukat, a miniszterelnököt mintha nem érdekelné, vagy egyszerűen csak nem értené, hogy mekkora a baj.

 

“ A kormány továbbra is úgy szórja két kézzel a pénzt különböző látványberuházásokra és a kedvenc oligarcháinak, mintha nem lenne holnap. Több mint 80 milliárdot tapsol el a Budapest-Belgrád vasútvonalra, százmilliókat oszt szét Mészárosnak és Garancsinak, de jutnak nagyértékű ingatlanok az Orbán-közeli történészeknek, balatoni kikötők a NER-lovagoknak, újabb százmilliók a kormányfő kedvenc sportjainak, és további tízmilliárdok a Pénzügyminisztérium Várba költöztetésére is. Sőt, Orbán még tegnapi, sátoraljaújhelyi beszédében sem a magyar családokkal, munkavállalókkal és nyugdíjasokkal foglalkozott, hanem hagymázas vízióiból kiindulva újabb harcot hirdetett a csak a fejében létező ellenség ellen, miközben magyarok százezrei mennek tönkre a napról napra drágább megélhetés, az emelkedő árak miatt.” - sorolta Barkóczi.

 

“Hogy Orbán Viktor is megértse végre, hogy élnek azok az egyszerű magyar családok, akiknek nem nőnek több milliárdos stadionok a kertje végében, ma megmutatjuk, hogy mennyivel kerül többe most egy vasárnapi ebéd, mint pár hónappal ezelőtt.” - folytatta a szóvivő. Barkóczi elmondta, a KSH honlapján lévő élelmiszerár-különbségeket és az egyik legnagyobb magyar áruházlánc weboldaláról elérhető termékek költségeit alapul véve számították ki, hogy egy négytagú családnak mennyivel kellett többet fizetnie májusban, mint januárban egy tányér húslevesért, egy szelet rántotthúsért krumplival és rizzsel, és egy üveg kóláért.

 

“Azt látjuk, hogy egy kiló leveshús 60 forinttal, a leveshez való zöldségek, tehát a répa, a fehérrépa, a zeller, a karalábé és a hagyma összesen kb. 220 forinttal kerülnek többe egy négytagú család étkezését alapul véve most, mint pár hónappal ezelőtt. Sőt, ha emellé még a főfogást is kiszámoljuk, akkor 60 deka sertéskarajért ma 60 forinttal, a többi hozzávalóért, vagyis a krumpliért, a tojásért, a rizsért, az olajért, a lisztért és a zsemlemorzsáért összesen 70 forinttal kell többet fizetnünk a boltban. Mindez talán még nem is tűnik olyan soknak, viszont a végeredmény elszomorító: amíg januárban egy négytagú család vasárnapi ebédje 4300 forintba került, addig ma 500 forinttal többet kell otthagyniuk a zöldségesnél, a hentesnél és az ABC-ben. Ami azt jelenti, hogy a hivatalosan elismert, 8,7 %-os áremelkedéssel szemben pár hónap alatt brutális módon, 11 %-al emelkedtek az élelmiszerárak, miközben a Fidesz kormány nem hajlandó tenni semmit. És ennek még messze nincs vége: Orbán kormányával és oligarchahaverjaival együtt napról napra egyre nagyobb szelet húst harap ki az ebédünkből, de mint a kisgömböc, ők sem laknak jól semmivel.” - sorolta a szóvivő, hozzátéve:  ez a politika, amely semmibe veszi a magyar családokat, dolgozókat és nyugdíjasokat, 2022-ben bukni fog.

 

Barkóczi Balázs kijelentette: a Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy a kormány a magyar családokon spórolva próbálja meg túlvészelni ezt a válságot, miközben tudomást sem vesz az egyre brutálisabb áremelkedésekről, sőt, a hivatalos adatokat kozmetikázva elhazudja a drágulások mértékét. 

 

“Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy csak január óta 11 %-al emelkedtek az élelmiszerárak, és a válság neheze még csak most jön! De mindez mintha mit sem számítana a Fidesznek. Orbánék az elmúlt hónapokban karbatett kézzel nézték végig azt, hogy több mint 400 ezren vesztik el a munkájukat, hogy a fizetések csökkennek, hogy nincs elég védőfelszerelés a kórházakban, hogy gyerekek tömegei esnek ki a digitális oktatásból, és hogy a magyaroknak egyre kevesebb jut benzinre és élelmiszerre, hogy a nyugdíjasok, a munkakeresők, a kisgyermekesek segítség nélkül maradtak. Többször mondtuk már, de akkor elmondjuk még egyszer: az emberi élet és a magyarok sorsa nem játék! Ezért követeljük, hogy a kormány végre tegyen érdemi válságkezelő lépéseket, biztosítson bértámogatást, adjon azonnali anyagi segítséget a nyugdíjasoknak, támogassa a gyermekükkel otthon maradó szülők munkahelyének megtartását, mielőtt még nagyobb lesz a baj!” - mondta zárásként a DK szóvivője.

RSS
Kapcsolódó politikusok