Barion Pixel
Benzináremelés: A kormányközeli oligarchák ezermilliókat nyertek a koronavírus-járvány okozta válságon, Orbánék a magyarokon akarják behajtani mindennek az árát

Benzináremelés: A kormányközeli oligarchák ezermilliókat nyertek a koronavírus-járvány okozta válságon, Orbánék a magyarokon akarják behajtani mindennek az árát

2020.05.30.

Benzináremelés: A kormányközeli oligarchák ezermilliókat nyertek a koronavírus-járvány okozta válságon, Orbánék a magyarokon akarják behajtani mindennek az árát

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője szombati online sajtótájékoztatóján hívte fel a figyelmet: míg azt látjuk, hogy a régió és Európa országai mindent elkövettek azért, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság hatásait valamennyire csökkenteni tudják, addig Orbán Viktor nem csak a legkisebb, válságkezelésnek csúfolt csomaggal állt ki a magyarok elé, ami semmit nem ad a munkájukat frissen elvesztetteknek, a családoknak és a nyugdíjasoknak, kormánya nem csak pénzt vontak el azoktól az önkormányzatoktól, akik sokszor az állam helyett végezték el a védekezési munkálatokat, de még különadókkal is sújtja az országot.

 

“Olyan különadókkal, amelyeknek egyenes következménye a brutális áremelkedés, a mindennapi élet egyre drágábbá válása. Friss adat, hogy a veszélyhelyzet alatt a bevezetett kiskereskedelmi különadó miatt az elmúlt három hétben 47 forinttal drágult a benzin literenkénti ára Magyarországon. Ez az óriási benzinár-drágulás pedig nem csak az autósokat sújtja, de a beszállítókat, az árufuvarozókat, és rajtuk keresztül mindannyiunkat. Miközben Orbán kedvenc oligarchái milliárdokkal gazdagodtak a válság alatt, addig a magyaroknak egyre nehezebb és nehezebb lesz az élet, a kormány pedig semmit nem tesz azért, hogy mindezt megállítsa.” - foglalta össze a DK szóvivője. 

 

Barkóczi közölte, a  Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy amíg a kormányközeli oligarchák ezermilliókat nyertek a koronavírus-járvány okozta válságon, addig Orbánék a magyarokon akarják behajtani mindennek az árát. 

 

“Miközben más országokban a kormányok bérkompenzációval és munkahelykeresési támogatással segítik a bajbajutottakat, addig a magyarok nemhogy nem is álmodhatnak ilyenekről, de azt látjuk, hogy folyamatosan egyre több terhet akasztanak a nyakukba: a munkahelyüket elvesztetteket közmunkára küldik, a járvány frontvonalában dolgozók fizetését csökkentik, az önkormányzatokat kivéreztetik, a kivetett különadókkal pedig az egekbe verik fel az élelmiszerek és szolgáltatások árait.“ - sorolta a szóvivő, hozzátéve: védőfelszerelés nélkül maradt kórházak, források nélkül maradt önkormányzatok, remény nélkül maradt lakosság és áremelkedések mindenhol: ez az orbáni úgynevezett válságkezelés.

 

Barkóczi Balázs arra is kitért, hogy miközben nincsen munkahelyvédelem, nincsen elbocsájtottaknak járó támogatás, vannak különadók és van áremelkedés. Arra is emlékeztetett: hiába esett az elmúlt hónapokban a kőolaj világpiaci ára, a kormány kiskereskedelmi különadója miatt nekünk, magyaroknak ma többe kerül egy liter benzin, mint a válság előtt. 

 

“Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy drágábban tankolhatunk a kutakon, hanem azt is, hogy a benzinár emelkedése megmutatkozik az alapvető élelmiszerek és a szolgáltatások árainak emelkedésében is, miközben a járvány által leginkább sújtott ágazatok tovább küzdenek a túlélésért, a kormányzat pedig nem tesz semmit. Sőt, hátratett kézzel nézik végig, ahogyan a benzin literenkénti ára három hét alatt majd’ 50 forinttal emelkedik, és milliárdokat különítenek el Mészáros Lőrinc cégeinek és Áder János alapítványának. “ - mondta a DK szóvivője, zárásként hozzátéve: ez nem válságkezelés, hanem a magyar lakosság elárulása.  

 

“Úgy látszik, Orbánéknak semmi sem elég drága, ha kedvenc oligarchiáik gazdagodásáról van szó, és semmi sem lehet elég olcsó, ha a magyarok megélhetéséről, a válság túléléséről van szó.” - jelentette ki a szóvivő. 

RSS
Kapcsolódó politikusok