Orbánék újabb kelet-európai konfliktust szítanak

2020.05.26.

Orbánék újabb kelet-európai konfliktust szítanak

Rendkívül feszült a diplomáciai viszony a magyar és a román kormány között, ezt Szijjártó Péter mai bukaresti vizitje is bizonyítja. Nem előzmények nélküli a feszültség. Orbán Viktor képes bármilyen alkalmat felhasználni, hogy provokálja a szomszédos kormányokat. Legutóbb a romániai érettségikor posztolt Nagy-Magyarországot ábrázoló képet. Ennél sokkal súlyosabb, hogy Bukarest úgy értelmezi: Budapest ki akarja terjeszteni a magyar-román konfliktust Moldovára is.

Orbán Viktor még saját szavaihoz sem képes hű maradni. Magyarországgal kapcsolatban mindig szuverenitást hangoztat, kisstílű diplomáciai machinációival azonban képes másutt feszültségeket kelteni. A magyar kormánynak nem az erdélyi magyarok pártjainak és egyéb intézményeinek korrumpálásával, vagy moldovai befolyás-szerzéssel kellene foglalkoznia. Szégyen, hogy Orbán egy uniós ország kormányfőjeként, azon mesterkedik, hogyan szíthat újabb és újabb kelet-európai konfliktusokat.

Ara-Kovács Attila, a DK EP-képviselője