Meghátrált a kormány: Orbán mára ígérte a felhatalmazási törvény visszavonásának benyújtását

2020.05.26.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett: mivel az Orbán-kormány a járványt arra használta, hogy időkorlát nélküli teljhatalmat szerezzen magának, rengeteg bírálattal szembesült az utóbbi hetekben. Azt is hozzátette, teljesen nyilvánvaló volt, hogy a járvány elleni védekezéshez nincs szükség örökké tartó kormányzati teljhatalomra, ilyet Orbánon kívül nem is kért egyetlen miniszterelnök sem Európában, még az Orbán Viktor által tegnap dicsért Szlovákia kormánya sem.

“Maga a Demokratikus Koalíció is azt képviselte, hogy támogatjuk a veszélyhelyzet kihirdetését, támogatjuk a különleges jogrend bevezetését, de nem időkorlát nélkül. Az ellenzéki és a számtalan külföldi bírálat oda vezetett, hogy Orbán Viktor meghátrálásra kényszerült, azt ígérte, hogy a kormány ma benyújtja a felhatalmazási törvény visszavonását. A visszavonulással egyben azt is elismerte, hogy az ellenzék igazat mondott az ügyben: bőven elég lett volna, ha a felhatalmazás csak 3 hónapig tart.” - foglalta össze a DK szóvivője.

Barkóczi Balázs úgy fogalmazott, a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány kisrészt belátásból, nagyrészt gyengeségből és gyávaságból arra jutott, hogy kihátrál a teljhatalomból.

“Pontosan így néz ki, amikor Orbán Viktor körül elfogy a levegő az európai politikában, ilyenkor szokta hangosan bizonygatni, hogy ő bizony mindig így száll le a bicikliről. Orbán ezzel azt is elismerte, hogy hazudott a magyaroknak, amikor azt mondta, hogy az ellenzék akadályozta a védekezést: az ellenzék 3 hónapos felhatalmazást tartott támogathatónak, ez azóta még le sem telt. A DK üdvözli a kormány visszavonulását, reméljük, hogy Orbán Viktor ezúttal tanult a pofonból.” - hangsúlyozta Barkóczi.

A szóvivő arra is kitért, szinte nincs olyan európai párt vagy politikus, aki ne bírálta volna a járványt hatalomszerzésre használó Fideszt az elmúlt hetekben.

“Csak egy rövid felsorolás: a teljhatalom-törvény miatt nekiment az Orbán-kormánynak a német kormány Európa-ügyi minisztere, az Európai Parlament zöld frakciója, az Európai Bizottság alelnöke, de nekiment az EU igazságügyi biztosa, a luxemburgi külügyminiszter, sőt több néppárti, tehát a Fidesz európai pártcsaládjába tartozó politikus is, valamint maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Ezek mellett szinte már mellékes, hogy 19 európai újságban ugyanazon a napon jelent meg egy levél, amelyben köztiszteletben álló emberek figyelmeztették az európai polgárokat arra, hogy mit művel Orbán Viktor Magyarországon.” - ismertette Barkóczi Balázs, hozzátéve: a nemzetközi nyomás odáig vezetett, hogy Orbán Viktort hiába hívták, nem mert elmenni az Európai Parlamentbe a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.