Barion Pixel
A DK az Európai Bizottságtól kéri: csak azok a tagállamok kapjanak uniós támogatást, amelyek csatlakoznak az Európai Ügyészséghez

A DK az Európai Bizottságtól kéri: csak azok a tagállamok kapjanak uniós támogatást, amelyek csatlakoznak az Európai Ügyészséghez

2020.05.24.

A DK az Európai Bizottságtól kéri: csak azok a tagállamok kapjanak uniós támogatást, amelyek csatlakoznak az Európai Ügyészséghez 

 

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője vasárnapi, online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Európai Unió minden évben euró milliárdokat folyósít a tagállamoknak. 

 

“A pénzek szabályos felhasználását az Európia Unió Csalás Elleni Hivatala vizsgálhatja. Az OLAF az a szervezet, amely számos, az Orbán-kormányhoz köthető beruházásnál talált súlyos visszaéléseket. Egyik legemlékezetesebb a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány. A kormány inkább lemondott az uniós támogatásról, mikor az OLAF súlyos korrupciót állapított meg.” - foglalta össze Rónai, hozzátéve: az Unió tehát mindent megtesz a visszaélések feltárására, az OLAF azonban büntetőeljárást nem kezdeményezhet, vádat nem emelhet, és arra sincs eszköze, hogy javaslatait rákényszerítse a tagállamok hatóságaira. 

 

“Mi, a Demokratikus Koalícióban régóta mondjuk már, hogy ennél több kell, mert látható, hogy például Orbánékat ezek az eljárások szinte egyáltalán nem tartják vissza a lopástól. Márpedig az uniós pénzek felhasználását, vagyis az adófizetők pénzének elköltését nemcsak ellenőrizni kell, hanem korrupció esetén szankcionálni kell.” - mondta a képviselő.

 

“Azt javasoljuk tehát, hogy csak olyan tagország kapjon európai uniós forrásokat, amelyik csatlakozik az Európai Ügyészséghez, és ezzel elfogadja azt is, hogy az ügyészség visszaélések esetén eljárásokat indíthasson, ha kell, szankcionálhassa a tagországokat.” - hangsúlyozta Rónai, arra is kitérve, véget kell vetni annak, hogy az Orbánéhoz hasonló kormányok nyakló nélkül szórják az uniós pénzeket. 

 

“Véget kell vetni annak is, hogy Magyarországon a támogatások nagy része mindenféle kontroll és következmény nélkül folyhat el a Mészáros-, Tiborcz-, Garancsi-féle NER-kegyeltekhez. Miközben a legtöbb magyar látja, hogy az uniós pénzek nagy része nem jut el a településekhez, cégekhez, vagyis végső soron az adófizető állampolgárokhoz, Orbán haverjai egyre csak gazdagodnak, és nincs ma egy olyan európai uniós hatóság, amely büntetné az ilyen gátlástalanul lopó kormányokat.” - sorolta az EP-képviselő.

 

“Ezért mondjuk tehát, hogy nem szabad tovább fenntartani ezt a gyakorlatot, és az Európai Uniónak minél előbb lépni kell. A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul. Azt kérjük, szabályozzák az uniós pénzek hozzáférését, és csak olyan ország kormánya kapjon támogatást, amelyik csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Az EP költségvetési bizottságának tagjaként én is számos olyan ügyet láttam, ahol Orbánékhoz hasonlóan a kormányok saját köreiknek juttattak uniós pénzeket.”- mondta Rónai, zárásként hozzátéve: úgy véli, az unió következő 7 éves költségvetési ciklusában már sokkal hatékonyabban tudná szankcionálni ezeket a kormányokat, ha még időben megteremtik ennek lehetőségét.

RSS
Kapcsolódó politikusok