Barion Pixel
A Főváros a Magyar Művészeti Akadémiához fordul, hogy támogassák a bajba jutott művészeket

A Főváros a Magyar Művészeti Akadémiához fordul, hogy támogassák a bajba jutott művészeket

2020.05.23.

A Főváros a Magyar Művészeti Akadémiához fordul, hogy támogassák a bajba jutott művészeket 

 

Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: már hónapok óta tart az az állapot, hogy a művészek, zenészek, színészek a kijárási korlátozások miatt munka nélkül maradtak. Elmondta, hiába oldották fel a korlátozások jelentős részét, koncertek, színházi előadások, opera, operett, balett előadások és az ehhez hasonló rendezvények továbbra sem lesznek. 

 

“Ezeknek a művészeknek azonnali segítség kell, mert jelenleg kilátás sincs arra, hogy mikor állhatnak újra munkába. Európában ezt a segítséget és anyagi támogatást mindenütt az olyan köztestületek végzik, mint amilyen nálunk a Fidesz által felállított Magyar Művészeti Akadémia. Ehhez képest a tízmilliárdból működő fideszes MMA úgy tesz, mintha nem is lenne járvány, nem is lenne válság, és tudomást sem vesz arról, hogy hány művész került veszélybe.” - foglalta össze Gy. Németh Erzsébet. 

 

“Éppen ezért humán területekért felelős főpolgármester-helyettesként levélben a Magyar Művészeti Akadémia vezetéséhez fordultam. Eltelt két hónap, és a magyar művészek, zenészek, táncosok, színészek egyetlen forint segítséget nem kaptak egy tízmilliárd forint közpénzből működő, elvileg a művészetet szolgáló közintézménytől.” - jelentette ki a fővárosi politikus, hozzátéve: felmerül a kérdés, mit csinál most a fideszes Magyar Művészeti Akadémia, és ha nem segít, akkor tulajdonképpen mi szükség van rá? 

 

“Éppen ezért azt kérem a Magyar Művészeti Akadémia vezetésétől, hogy bizonyítsák: fontos nekik a művészet és támogassák a magyar művészeket!” - jelentette ki a főpolgármester-helyettes. 

 

Gy. Németh Erzsébet ismertette: Ausztriában a kieső bevételek ellentételezésére a kulturális vállalkozások, non-profit szervezetek és a szabadúszó művészek azonnali, vissza nem térítendő támogatást kapnak. Emellett COVID-19 alap létesült a Művészek Társadalombiztosítási Alapja kezelésében azok részére is, akik az említett állami támogatásra esetleg nem jogosultak. 

 

“Ez csak egy példa, de ugyanez van minden nyugat-európai országban. Ehhez képest a Magyar Művészeti Akadémia tetszhalott állapotban sunnyog, hátha nem firtatja senki sem, hogy mire van náluk az a 10 milliárd forint közpénz, ha nem arra, hogy segítsenek belüle a bajba jutott művészeknek. Ez felháborító!” - mondta zárásként Gy. Németh Erzsébet. 

RSS
Kapcsolódó politikusok