Barion Pixel
A kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközben itthon százezrek válnak munkanélkülivé és cégek tízezrei mennek tönkre

A kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközben itthon százezrek válnak munkanélkülivé és cégek tízezrei mennek tönkre

2020.05.20.

A kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközben itthon százezrek válnak munkanélkülivé és cégek tízezrei mennek tönkre

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője szerdai, online sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra: egészen megdöbbentő hír látott tegnap napvilágot. Eszerint az Orbán-kormány a magyar adófizetők megsegítése helyett, a magyar munkahelyek megmentése helyett, a kirúgott magyar dolgozók támogatása helyett 36 milliárd forintot költ határon túli gazdaságélénkítésre. 

 

“Miközben a magyar adófizetők pénzéből továbbra sem költenek válságkezelésre, nincs érdemi munkahelyvédelem és nem kapnak segítséget a munkanélküliek sem, ezeknek a magyar embereknek az adóforintjaiból 36 milliárdot, azaz 36 ezer millió forintot küldünk külföldre, a határon túlra. Ráadásul olyan országokba, ahol a kormányok egyébként az Orbán-kormánnyal ellentétben teszik a dolgukat és segítik az embereket.” - ismertette a szóvivő. 

 

Barkóczi kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány a legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat. 

 

“Egész életünkben keményen dolgozunk és adózunk, fizetjük Európa egyik legtöbb és legmagasabb adóit, majd amikor bajba kerülünk, akkor a befizetett adónkból nem nekünk segítenek, hanem elküldik a határon túlra. Ilyen hitvány, gerinctelen és nemzetietlen galádságot még Orbán Viktortól és a Fidesztől is ritkán látunk. Orbán most annyi pénzt küld a határon túlra, amennyiből a 300 ezer magyar munkanélküli fejenként 120 ezer forintot kaphatna, ilyen sok pénzről beszélünk. Ez szégyen.” - mondta a szóvivő, hozzátéve, a  DK szerint ezek után Orbán Viktor nem csak ennek a programnak a visszavonásával, nem csak az érdemi válságkezelés elindításával, hanem bocsánatkéréssel tartozik az országnak. 

 

“Orbán Viktor kérjen bocsánatot a magyaroktól és adja vissza nekik a pénzüket, amit a határon túlra akar küldeni. Legyen világos: ami most történik, az a magyarok és Magyarország elárulása.” - közölte Barkóczi Balázs. 

 

A DK szóvivője pár példát is felhozott arra, hogy azokban az országokban, ahova a kormány most a pénzünket küldi, milyen válságkezelő intézkedések vannak. 

 

“Romániában egymillió kényszerszabadságra küldött dolgozó kap rendkívüli támogatást az államtól. Itthon ez nulla forint. Szintén Romániában 12 hónapig jár álláskeresési támogatás az elbocsájtottaknak, itthon ez szánalmas 3 hónapig jár. Szlovákiában a kijárási korlátozások miatt ellehetetlenült szektorokban dolgozóknak az állam kifizeti a dolgozók 80%-át. Itthon ez nulla, azaz nulla forint. De szintén Szlovákiában állami bérprogram van a gyerekeikkel otthon maradó, ezért dolgozni nem tudó szülőknek is. Itthon ilyen sincs. Szerbiában minden polgár kapott 100 euró, azaz nagyjából 35 ezer forint támogatást az államtól a válság miatt. A magyarok ilyenről nem is álmodhatnak. Na, ezekbe az országokba küldi most Orbán Viktor a pénzünket, ahol a kormányok teszik a dolgukat.” - hívta fel a figyelmet Barkóczi Balázs. 

RSS
Kapcsolódó politikusok