Dokumentum bizonyítja: A járvány alatt csökkentik a COVID-osztályon dolgozók bérét

2020.05.19.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője keddi, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az ember azt gondolná, hogy egy világjárvány még az Orbán-kormányt is ráébreszti arra, hogy milyen veszélyes leépíteni az egészségügyet és hogy milyen veszélyekkel jár, ha a kormány nem becsüli meg az egészségügyi dolgozókat, de úgy tűnik, ez nem így van.

“A birtokunkba került egy levél, amelyben a Szent János kórház főigazgatója arról tájékoztatja a kórház COVID-osztályos dolgozóit, tehát a járvány frontvonalában dolgozókat, hogy csökkentik a fizetésüket. A főigazgató a máig nem teljesített kormányzati ígéretre hivatkozik, hogy a kórházi dolgozók majd kapnak egy egyszeri 500 ezer forintos jutalmat, ezért kell csökkenteni a bérüket.” - ismertette Barkóczi. Azt is elmondta, az igazgató szó szerint úgy kezdi levelét, hogy “Tájékoztatni kívánok mindenkit, hogy 2020. május 1-jétől kezdődően a COVID ellátásban eddig fizetett 180%-os óradíj 150%-ra változik.

A szóvivő kijelentette: a Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy az Orbán-kormány még a járványból sem tanul és folytatja a magyar egészségügy leépítését.

“A DK szerint nem csökkenteni kell a béreket, nem ígérgetni kell, hanem meg kell duplázni az egészségügyi dolgozók fizetését! A tapsból nem lehet megélni, csak a méltányos fizetésből, ezek az emberek, orvosok, ápolók, beteghordók, asszisztensek megérdemlik, hogy végre megbecsüljék őket. Ha a kormány folytatja az egészségügy leépítését, az beláthatatlan következményekkel járhat egy esetleges veszélyesebb második hullámban.” - közölte Barkóczi.

A DK szóvivője arra is emlékeztetett, az elmúlt 10 év fideszes ámokfutása miatt már most is több ezer ember hiányzik az egészségügyből, még a járvány előtti időben is voltak olyan kórházi osztályok, ahol azért szünetelt az ellátás, mert nem volt elég orvos.

“Ma minden egészségügyi dolgozó abban reménykedik, hogy legalább most, ezekben az időkben megérti a kormány, hogy mekkora szükség van rájuk. Mert hát mikor, ha most nem. Ehelyett most azt látják, hogy csökkentik a fizetésüket, az eddig megkapott járvány alatti 180%-os bérüket 150%-ra. Joggal teszik majd fel a kérdést ezek az egészségügyi dolgozók, hogy ha egy világjárvány nem hozta el az ő megbecsülésüket, akkor mégis mi fogja, miért ne gondolkodhatnának ők is a kivándorláson?” - tette fel a kérdést zárásként Barkóczi Balázs.