Gy. Németh Erzsébet: Továbbra sem tudjuk, hogy milyen adatok alapján döntött a kormány a budapesti kijárási korlátozások fenntartása mellett

2020.05.05.

A kormány úgy döntött, hogy az egész országban feloldja a kijárási korlátozásokat Budapest és Pest megye kivételével, azt azonban továbbra sem tudjuk, hogy ezt pontosan milyen adatok alapján tette. Az elégtelen tesztelés és a kormányzati titkolózás eredményeképp ma azt kellene elhinnünk, hogy a kétmilliós Budapest korlátozása mindössze 1503 fertőzött miatt indokolt, míg például a lakosságarányosan hozzávetőleg ugyanilyen mértékben fertőzött Fejér megyében már semmilyen korlátozásra nincs szükség. A hivatalos adatok tehát nem támasztják alá a kormány döntését, kérdés, hogy léteznek-e egyáltalán olyan, nem hivatalos adatok, amelyek igen.

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy ne titkolózzon sem Budapest vezetése, sem a budapestiek előtt, hanem hozza nyilvánosságra, hogy milyen adatok alapján tartja indokoltnak a budapesti kijárási korlátozások fenntartását! Átláthatóságra, kölcsönös bizalomra és korrekt tájékoztatásra lenne szükség ahhoz, hogy egyetlen budapestiben se ébredhessen fel a gyanú, hogy a kormány pártpolitikai alapon döntött, és a tavalyi önkormányzati választáson elszenvedett vereségét szeretné megbosszulni a budapestieken a korlátozások fenntartásával.

Gy. Németh Erzsébet
humán területekért felelős főpolgármester-helyettes