Barion Pixel
A pártállamnak a járvány sem szab határt - Az Állami Számvevőszék elveszi a DK teljes állami támogatását

A pártállamnak a járvány sem szab határt - Az Állami Számvevőszék elveszi a DK teljes állami támogatását

2020.04.18.

A pártállamnak a járvány sem szab határt - Az Állami Számvevőszék elveszi a DK teljes állami támogatását 

 

 

Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója, országgyűlési képviselő, szombati, online sajtótájékoztatóján emlékeztetett:  a kormány a járvány és a válság elleni védekezésre hivatkozva elvette minden ellenzéki párt állami támogatásának felét. Elmondása szerint azonban azóta kiderült, hogy a hatalom a DK-t duplán bünteti, ugyanis levelet kapott a párt az Állami Számvevőszéktől.

 

“A volt fideszes képviselő, Domokos László által vezetett ÁSZ levélben azzal fenyegetett meg minket, hogy elveszi a DK teljes állami támogatását. A régóta nem független állami szerv eljárása azt is egyértelművé tette, hogy mindezt pártpolitikai alapon tenné. Az ÁSZ ugyanis arra hivatkozik, hogy a DK nem tudott olyan számlákat bemutatni, amelyek elégtek a DK központi irodáját megsemmisítő 2018 végi tűzben. Ugyanakkor ezeknek a számláknak a másolatai jórészt már ott vannak az ÁSZ-nál, tehát olyan papírokat követelnek tőlünk, amelyek náluk már megvannak.” - közölte Sebián-Petrovszki László, aki arra is kitért, hogy ehhez képest szinte mellékes, hogy a 21 oldalas ÁSZ-jelentésben egyszer sem szerepel az a tény, hogy a DK központi irodája leégett, az ÁSZ tehát kifejezetten azt a látszatot szeretné kelteni, hogy nem egy tűz miatt, hanem rossz szándékból, direkt nem mutatunk be iratokat.

 

A pártigazgató közölte: a Demokratikus Koalíció szerint ha a járványt és a válságot nem is, a magyar demokrácia maradványait és az ellenzéket biztosan sikerül felszámolnia a kormánynak, ha így folytatja. 

 

“Legyen világos: a Fidesz által megszállt Pártállami Számvevőszék a járvány leple alatt meg akarja szünteti a legnagyobb ellenzéki párt teljes állami támogatását, ami még az idei évre járna. Ilyen csak dél-amerikai banánköztársaságokban és illiberális diktatúrákban történik, hozzájuk csatlakozott most az orbáni Magyarország. Szeretnénk előre szólni: ha a hatalom azt gondolja, hogy ezzel befoghatja a szánkat, ha azt hiszi, hogy ezek után nem fogjuk megkérdezni, hogy miért nincs maszk, miért nincs teszt, miért nincs érdemi válságkezelés, akkor nagyon téved. Mi tenni fogjuk a dolgunkat ezután is. Megbüntetni meg lehet minket, de elhallgattatni nem! Itt voltunk, itt vagyunk és itt is maradunk, akárhogy akar minket megszüntetni a kormány.” - jelentette ki a képviselő.

 

Sebián-Petrovszki László emlékeztetett, 2018 végén, amikor tűz ütött ki a DK teréz körúti központi irodájában, közvetlenül a tűz után azt kérték az ÁSZ-t, hogy vonuljon ki a helyszínre, nézzék meg a saját szemükkel, hogy mi történt, de válaszra sem méltatták a pártot. 

 

“Amikor olyan számlákat követeltek tőlünk, amelyeket éppen a tűz előtt esedékes ellenőrzésen már bemutattunk, sőt másolatot is adtunk az ÁSZ-nak, akkor azt kértük tőlük, hogy ezeket adják ki nekünk, hogy aztán be tudjuk nekik mutatni. Agyrém, de felelősen gazdálkodó és törvényesen működő pártként erre is hajlandóak voltunk. Az ÁSZ erre is nemet mondott” - ismertette a DK pártigazgatója, hozzátéve: ha egy állami szerv azért szab ki büntetést, mert nem tudnak neki bemutatni valamit, ami nála egyébként megvan, akkor az nem más, mint egy aljas és átlátszó pártpolitikai leszámolási kísérlet.

 

“Úgy tűnik, hogy Domokos László életében egyvalami biztosan nem változott: ÁSZ-elnökként is ugyanolyan elvtelenül hajtja végre Orbán Viktor parancsait, mint tette azt fideszes országgyűlési képviselőként és frakcióvezető-helyettesként.” - mondta zárásként Sebián-Petrovszki László. 

RSS
Kapcsolódó politikusok