A DK kezdeményezi, hogy valamennyi koronavírus-tesztelés legyen ingyenes, az állam által finanszírozott

2020.04.16.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője csütörtöki online sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: Magyarországon elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormány képtelen a tömeges tesztelés feltételeinek megteremtésére.

“Hiába kérte az ellenzék, hiába kérte az orvosszakma, hiába kérte a WHO, a kormány alkalmatlannak bizonyult a tömeges koronavírus-tesztelésre. Éppen ezért az elmúlt hetekben teljes iparág épült Magyarországon a magánlaborban végzett tesztekre, hogy bárki letesztelhesse magát pénzért, jellemzően 9 és 30 ezer forint közötti összegekért.” - jelentette ki Barkóczi, hozzátéve: ez teljesen egyedülálló a világon. A DK szóvivője úgy fogalmazott, mivel a minél több teszt elvégzése közérdek, ezt a világon mindenütt ingyen csinálják. Ha valahol az államnak nincs megfelelő kapacitása a tömeges tesztelésre, akkor is kifizeti a tesztelés költségeit a magánszolgáltatóknak.

“A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy az Orbán-kormány üzletté tette a koronavírus-tesztelést! A DK azt követeli, hogy minden magyar állampolgár ingyen tesztelhesse magát, ha akarja, ennek költségeit pedig állja a Magyar Állam! És ha már a kormány alkalmatlannak bizonyult arra, hogy ezeket a teszteket az állami laborok végezzék el, akkor legrosszabb esetben fizesse ki a magánlaborok tesztjeinek költségét!” - mondta Barkóczi, azt is kijelentve, felháborító, hogy a magyaroktól pénzt kérnek valamiért, ami a világon mindenütt ingyen van.

“Nem azért fizetjük a TB-t egész életünkben, hogy amikor egy koronavírus-tesztre lenne szükségünk, akkor magánlaborok tartsák a markukat ahelyett, hogy megkapnánk ezt a tényleg minimális dolgot az államtól a pénzünkért. Felhívjuk Orbán Viktor figyelmét, hogy az ingyenes koronavírus-teszt a magyaroknak is jár, ezért a kormánynak kötelessége kifizetni mindenki koronavírus-tesztjét.” - hangsúlyozta a DK szóvivője.

Barkóczi Balázs emlékeztetett, lehetne olyan példákat hozni, hogy Dél-Korea után már számos országban végeznek ingyenes autós tesztelést, azaz az ember csak megáll az autójával egy szűrőállomáson, ahol leveszik a mintát, később pedig küldik az eredményt.

“Számtalan ilyen példa van, tudjuk, hogy a világ és Európa kormányainak jelentős része képes volt megoldani, amire a magyar kormány alkalmatlannak bizonyult. De hogy egy valóban meghökkentő példát mondjak, hadd említsem az Egyesült Államokat. Ha van valóban drága fizetős egészségügy, az amerikában van, ahol még egy egyszerű sebkötözés is jelentős költséget jelenthet. Nos, még az Egyesült Államokban is ingyenes a tesztelés, mert a tömeges tesztelés közérdek, és fontos szerepe van a járvány kezelésében.” - ismertette a szóvivő.