Barion Pixel
Az Orbán-kormány a veszélyhelyzet leple alatt 20 ezerrel csökkentené a közalkalmazottak számát a kulturális szférában

Az Orbán-kormány a veszélyhelyzet leple alatt 20 ezerrel csökkentené a közalkalmazottak számát a kulturális szférában

2020.04.15.

Az Orbán-kormány a veszélyhelyzet leple alatt 20 ezerrel csökkentené a közalkalmazottak számát a kulturális szférában 

 

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció alelnöke, főpolgámester-helyettes szerdai, online sajtótájékoztatóján ismertette: a kormány mindennel foglalkozik, csak a járvánnyal és a válsággal nem. 

 

“Sok gazemberséget fogadtak már el eddig is a járvány leple alatt. Így vették el Budapesttől a színházakat és most így vonnák meg a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát is. A kormány 20 ezer közalkalmazottól szabadulna meg így, könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, nagyzenekari és színházi dolgozók veszítik el közalkalmazotti státuszukat november 1-től.” - hívta fel a figyelmet a politikus. 

 

Gy. Németh Erzsébet közölte: a Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a kormány a járvány és a járvány okozta válság kezelése helyett minden mással foglalkozik. 

 

“Most épp a veszélyhelyzetet kihasználva titokban, sunyi módon számol le a kulturális szféra dolgozóival, úgy döntve 20 ezer dolgozó feje fölött, hogy a véleményüket sem mondhatták el. A DK azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a javaslatát, és általában is hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy a járvány helyett a saját hatalmával foglalkozik. 134 ember, 134 magyar ember halt meg eddig koronavírusban hivatalosan, ezzel kellene foglalkozni, nem azzal, hogy hol és hány nem fideszessel lehet még leszámolni az országban.” - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes. 

 

Gy. Németh Erzsébet elmondta, a kormány úgy hozott döntést, hogy gyakorlatilag senkivel sem egyeztetett az ügyben, véleményezésre pedig cinikusan csak a húsvét hétvégét hagyták, hiszen tudták, hogy ez alatt ez érdemben nem fog megtörténni. 

 

“Ez egy toldozott-foltozott, hibáktól hemzsegő, szakmaiatlan, átgondolatlan törvénytervezet, ami ahhoz vezethet, hogy a dolgozók és a fenntartó nem tudja ellátni megfelelően a feladatát. Ráadásul olyan emberektől vonják meg a közalkalmazotti státuszukat, akik eleve nehéz helyzetben vannak a járvány miatt. A bajba került embereket másutt segítik, másutt kipótolják a bérüket, nálunk maga a kormány rántja ki alóluk a szőnyeget.” - mondta végül Gy. Németh Erzsébet, főpolgármester-helyettes. 

RSS
Kapcsolódó politikusok