Barion Pixel
A kormány szerezzen be otthon is elvégezhető koronavírus-tesztet, ha már a tömeges állami tesztelés kudarcba fulladt

A kormány szerezzen be otthon is elvégezhető koronavírus-tesztet, ha már a tömeges állami tesztelés kudarcba fulladt

2020.03.29.

A kormány szerezzen be otthon is elvégezhető koronavírus-tesztet, ha már a tömeges állami tesztelés kudarcba fulladt 

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője vasárnapi, online sajtótájékoztatóján ismertette: a DK felelős ellenzéki pártként eddig 55 konkrét intézkedésre tett javaslatot a járvány megállítására és a válság kezelésére vonatkozóan. A mai javaslat  megvalósítása pedig kis túlzással egy csapásra megoldaná a koronavírus-tesztelés problémáit.

 

Barkóczi emlékeztetett, már több otthon is elvégezhető koronavírus-gyorsteszt is megjelent Európában és Amerikában, ezek többsége pedig már forgalomba is került vagy napokon belül forgalomba kerül.

 

“Ezek olyan gyorstesztek, amelyekkel bárki, minden egészségügyi szakképzetség nélkül tesztelni tudja magát koronavírusra akár a saját otthonában. Van, amelyik már 5 perc alatt, van, amelyik 15 perc alatt, és van, amelyik 2 és fél óra alatt mutatja ki, hogy fertőzöttek vagyunk-e, de biztosan mindegyik gyorsabb annál, minthogy napokon át aggódva telefonálgassunk az elérhetetlen zöld számra, vagy a túlterhelt mentőkhöz és házi orvosokhoz.” - magyarázta a szóvivő.

 

Barkóczi Balázs közlése szerint a Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy azonnal vásároljon be valamelyik külföldön elérhető gyorstesztből és tegye elérhetővé a magyaroknak az otthoni tesztelést. 

 

“A DK szerint ezt mindenkinek ingyenesen, állampolgári jogon kellene biztosítani. Így nem csak a fertőzés mértékéről kapnánk pontosabb képet, nem csak a továbbfertőzést tudnánk a nullára csökkenteni a fertőzöttek otthontartásával, hanem levennénk a magyar egészségügyről is legalább a tesztelés terhét. A kormány tartozik ennyivel az embereknek és tartozik ennyivel az egészségügyi dolgozóknak is: hadd segítsék az emberek is a járvány elleni védekezést azzal, hogy letesztelik saját magukat.” - közölte Barkóczi, hozzátéve: a DK szerint a gyorstesztek beszerzését a “nem kormánygépekkel” akár egy-két héten belül meg lehetne valósítani.

 

“A sajtó részletesen beszámolt arról, hogy hogyan fulladt kudarcba a koronavírus-gyanús emberek központi, állami tesztelése. Mindenki arról számolt be, hogy napokon át kell telefonálgatni, a zöld szám gyakorlatilag elérhetetlen, és az embereket sokszor ide-oda és oda-vissza irányítják a háziorvosok, orvosi ügyeletek és a mentőszolgálat között. Néha még olyan betegeket is, akiknek súlyos tüneteik vannak. Az emberek elmondása szerint a saját otthonában eddig szinte senkit nem teszteltek, ha pedig valakit kórházi tesztre vittek, akkor vagy a mentőautóban vagy a váróban együtt várakozott más koronavírus-gyanús betegekkel. Ha tehát valaki esetleg nem volt koronavírusos, az a tesztre menet vagy a tesztre várva jó eséllyel megfertőződhetett.” - mondta a DK szóvivője, aki szerint ezeknek a történeteknek az ismeretében nem meglepő, hogy Magyarország végezte el az egyik legkevesebb koronavírus-tesztet a világon.

 

“A fenti gondokat márpedig mind megoldaná, ha a kormány gyorsteszteket szerezne be külföldről, méghozzá nagy számban.” - közölte zárásként Barkóczi Balázs.

RSS
Kapcsolódó politikusok