Barion Pixel
A DK felszólítja Orbán Viktort, hogy fejezze be politikai játszmáit, és fogadja el az Európai Unió sokmilliárdos járványvédelmi támogatását!

A DK felszólítja Orbán Viktort, hogy fejezze be politikai játszmáit, és fogadja el az Európai Unió sokmilliárdos járványvédelmi támogatását!

2020.03.27.

A DK felszólítja Orbán Viktort, hogy fejezze be politikai játszmáit, és fogadja el az Európai Unió sokmilliárdos járványvédelmi támogatását!

 

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője pénteki online sajtótájékoztatóján kezdésként arra hívta fel a figyelmet, hogy a Demokratikus Koalíció felelős ellenzéki pártként eddig 54 konkrét intézkedésre tett javaslatot a járvány megállítására és a válság kezelésére vonatkozóan, majd a kormány lépéseire utalva hozzátette: veszélyes felelőtlenség politikai okokból elutasítani az európai segítséget.

 

“Az ember azt gondolná, hogy akkor, amikor nem jut maszk és védőfelszerelés még a kórházaknak sem, amikor nincs elég lélegeztetőgép, akkor a miniszterelnöknek nincs fontosabb dolga annál, hogy ezt megoldja. Ma kiderült, hogy Orbán Viktor esetében nem ez a helyzet.” - mondta az EP képviselő, emlékeztetve, a miniszterelnök reggel arról beszélt, hogy eddig Törökországtól és Üzbegisztántól kaptunk segítséget, most pedig a Türk Tanácshoz fordultunk, mert Európa nem segít. 

 

“A magyaroknak joguk van tudni, hogy ez hazugság. Az Európai Bizottság 37 milliárd eurós csomaggal segíti a tagországokat, miközben 50 millió euró értékben vásárol eszközöket is; maszkokat, teszteket és lélegeztetőgépeket a tagállamoknak. Európa a kezét nyújtja, pénzt és eszközöket adna Magyarországnak, Orbán Viktor azonban egy ostoba politikai játszma kedvéért elutasítja az európai segítséget.” - hangsúlyozta Rónai Sándor. 

 

Az EP képviselő közölte, a Demokratikus Koalíció felszólítja Orbán Viktort, hogy fogadja el az Európai Unió segítségét, fogadja el a pénzt, a maszkokat, a teszteket és a lélegeztetőgépeket. 

 

“A DK szerint felelőtlen és veszélyes, hogy Orbán Viktor csak azért mond nemet minderre, hogy utána azt hazudhassa, hogy az EU nem segít. Ez nem igaz, Orbán Viktor magyarok egészségét és életét kockáztatva utasítja el az európai segítséget egy rövidlátó és ostoba politikai játszma részeként. Az Európai Bizottság 37 milliárd eurós gigacsomagjából nyilvánvalóan Magyarországnak is több száz milliárd forint jutna. - mondta Rónai, hangsúlyozva, a DK szerint ez felháborító, sem maszkokból, sem tesztekből, sem lélegeztetőgépekből nem állunk úgy, hogy vissza lehessen utasítani az uniós segítséget. “Ez megengedhetetlen egy miniszterelnöktől!” - mondta a politikus. 

 

Rónai Sándor azt is kifejtette a sajtótájékoztatón, hogy az EU segítségének elutasítása, majd az arról való hazudozás, hogy az EU nem segít, bevett gyakorlat az Orbán-kormány politikájában. Emlékeztetett, hogy ugyanígy utasították el az európai határvédelmi támogatásokat is, hogy abban az ügyben is az EU-val mímeljenek háborút.

 

Európa most sem hagyta cserben a magyarokat, és most is segít. Magyarország is több száz milliárd forintot kaphatna, amiből béreket lehetne kifizetni, munkahelyeket lehetne megmenteni. Az 50 millió eurónyi eszközből  Magyarország is százezer- vagy milliószámra kaphatna maszkokat és teszteket, száz- vagy ezerszámra kaphatna lélegeztetőgépeket.” - közölte a DK EP-képviselője, emlékeztetve, hogy Orbán Viktor erre mondott nemet, de ezzel nem a saját bőrét, hanem a magyarok bőrét vitte vásárra.

 

“Ha nem egy fertőző vírusról lenne szó, akkor azt mondanám, hogy mondja el a miniszterelnök személyesen az intenzív ágyon fekvőknek, hogy lehet, hogy azért nem jut majd nekik lélegeztetőgép, mert ez szolgálta a kormány rövidlátó EU-ellenes politikai céljait.” - összegezte zárásként Rónai Sándor. 

RSS
Kapcsolódó politikusok