Barion Pixel
A mintavételek száma nem egyezik a vizsgált betegek számával? - Hozzák nyilvánosságra a megvizsgált emberek számát is!

A mintavételek száma nem egyezik a vizsgált betegek számával? - Hozzák nyilvánosságra a megvizsgált emberek számát is!

2020.03.24.

A mintavételek száma nem egyezik a vizsgált betegek számával? - Hozzák nyilvánosságra a megvizsgált emberek számát is!

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője keddi, online sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a koronavírus-járvány kezelésével és gazdasági hatásaival kapcsolatban a DK felelős ellenzéki pártként már 49 konkrét intézkedésre tett javaslatot. A mai, 50. javaslat azt szolgálja, hogy a kormány ne titkolja el előlünk a koronavírusos megbetegedések valódi mértékét.

 

Barkóczi elmondta, a koronavírus-fertőzöttséget mutató statisztikákban a világon mindenütt az a szám szerepel, hogy hány embert teszteltek koronavírusra. Ez azért van, mert egy embert a megbízható eredményért általában minimum kétszer tesztelnek.  

 

“Amellett, hogy az egész világon Magyarországon végzik az egyik legkevesebb tesztet, feltűnik egy másik érdekesség is. A kormány tájékoztató honlapja a nemzetközi gyakorlattal ellentétben nem azt írja, hogy hány embert teszteltek, hanem azt, hogy hány mintát vizsgáltak akkreditált laboratóriumban.” - ismertette a DK szóvivője. 

 

Barkóczi Balázs kijelentette, a Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy hozzák nyilvánosságra, hány embert teszteltek eddig koronavírusra. 

 

“A tájékoztató honlapon ma csak azt látjuk, hogy hány mintát vizsgáltak, azt nem, hogy ezek a minták hány embertől származnak. Ha mindenkit kétszer teszteltek, akkor épphogy csak 3 ezer ember tesztelésénél járunk, ha mindenkit háromszor teszteltek, akkor pedig mindössze 2 ezer embert tesztelt a kormány. A DK szerint felháborító, hogy a kormány még a botrányosan kevés tesztelés számaival is trükközik és félinformációkat oszt meg tájékoztatás címszóval!” - hangsúlyozta a szóvivő. 

 

Barkóczi felhívta a figyelmet, hogy pillanatnyilag csak azt tudjuk, hogy hány mintát végeztek, de azt továbbra sem, hogy hány embert teszteltek. 

 

“A hatezer teszttel is az utolsók között kullog az ország, ami járványhelyzetben azt is jelentheti, hogy nem is sejtjük, hol tart ma Magyarországon a koronavírus terjedése. Csak a napokban Csehországban 17 ezer tesztelt emberből 1236-ról derült ki, hogy koronavírusos. A magyarokról soha nem fog kiderülni, hogy koronavírusosak-e, ha nem tesztel érdemben többet a kormány.” - közölte a Demokratikus Koalíció szóvivője. 

RSS
Kapcsolódó politikusok