Barion Pixel
Teljes, nyilvános, településekre bontott vírustérképet követel a DK!

Teljes, nyilvános, településekre bontott vírustérképet követel a DK!

2020.03.21.

Teljes, nyilvános, településekre bontott vírustérképet követel a DK!

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője szombaton, online sajtótájékoztató keretében kiemelte, a koronavírus-járvány kezelésével és gazdasági hatásaival kapcsolatban a DK felelős ellenzéki pártként már 48 konkrét intézkedésre tett javaslatot. Elmondása szerint mai, 49. javaslatuk egy olyan dologra vonatkozik, amely teljesen egyedülálló probléma Magyarországon.

 

“Ahogy minden európai országban - hangsúlyozom, minden európai országban - úgy ma már például a nem éppen szabad és demokratikus Oroszországban is van nyilvános vírustérkép. Ezeken a vírustérképeken az állampolgárok nyomon követhetik a fertőzöttek országon belüli területi eloszlását, nemi, életkori megoszlásukat, és meggyőződhetnek arról is, hogy ők maguk veszélyben vannak-e a lakóhelyükön.” - hívta fel a figyelmet Barkóczi. A szóvivő közlése szerint a vírustérképek semmilyen személyiségi jogot nem sértenek, hiszen senki sem lesz ezáltal beazonosítható. Ezt mondja maga Péterfalvi Attila, a magyar adatvédelmi hatóság elnöke is, és ezt bizonyítja az is, hogy ezek az információk minden európai országban elérhetőek. 

 

“Ma csak Magyarországon nincs ilyen vírustérkép, egyedül az Orbán-kormány titkolja ezt el az emberek elől. A DK több orvossal és járványvédelmi szakértővel konzultált az ügyben, ők kivétel nélkül azt állították, hogy a részletes vírustérkép nagyban segíti a járvány elleni védekezést, a kormányzati titkolózás pedig káros.” - jelentette ki Barkóczi Balázs. 

 

A DK szóvivőjének közlése szerint a párt álláspontja az, hogy elég volt a kormányzati titkolózásból, a mismásolásból és a sumákolásból. 

 

“A DK azt követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra Magyarország részletes vírustérképét! Ne veszélyeztessék az embereket és a járvány elleni védekezést titkolózással, mert az emberélet nem játék! Addig, ameddig a kormány titkolózik, mindenkinek érdemes feltennie a kérdést, hogy ő vajon gócpontban él-e? Ez ugyanis nagyon is lehetséges, és csak azért nem tudjuk, mert a kormány eltitkolja előlünk az adatokat. Hozzák nyilvánosságra, hogy hol, mennyi fertőzött van az országban, mert ha nem teszik, az felveti annak a gyanúját, hogy a járvány már sokkal kiterjedtebb, mint ami a hivatalos számokból következne!” - foglalta össze Barkóczi. 

 

A szóvivő elárulta, hogy a DK az utóbbi napokban számtalan olyan bejelentést kapott, amelyben állampolgárok Facebook-on terjedő, nem hivatalos vírustérképekről számoltak be.

 

“Eljutottunk tehát oda, hogy az Orbán-kormány kifejezetten segíti a rémhírek terjedését azzal, hogy alapvető információkat titkol el a magyarok elől. Miért nem akarják, hogy megtudjuk az igazságot? Miért nem mondanak nekünk igazat? Talán kiderülne, hogy több helyen van jelen a vírus, mint ahány hivatalosan megerősített fertőzött van? Esetleg kifejezetten pánikkeltő lenne, ha a magyarok megtudnák az igazságot a fertőzés jelenlegi mértékéről és kiterjedtségéről? Valójában sokkal több a fertőzött? Ekkora a baj már az egész országban?” - sorolta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, hozzátéve: mindaddig ilyen nyugtalanító kérdések fognak felmerülni az emberekben, amíg nem tudjuk meg az igazat.

RSS
Kapcsolódó politikusok