Barion Pixel
A kormány kérjen Kínától védőfelszerelést, maszkokat és lélegeztetőgépeket, ahogy több európai ország is tette!

A kormány kérjen Kínától védőfelszerelést, maszkokat és lélegeztetőgépeket, ahogy több európai ország is tette!

2020.03.18.

A kormány kérjen Kínától védőfelszerelést, maszkokat és lélegeztetőgépeket, ahogy több európai ország is tette! 



Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője szerdai online sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy a járvány alatt a Demokratikus Koalíció felelős ellenzéki pártként amikor csak lehet, akkor ilyen, online sajtótájékoztatókat fog tartani. 

 

“Ezt a kollégáink és az újságírók védelmében rendeltük el, és fent is fogjuk tartani, amíg indokoltnak tartjuk. És akkor következzen a mai sajtótájékoztatónk. A DK eddig 45 konkrét intézkedésre tett javaslatot a kormánynak a vírus elleni védekezésre, a mai lesz a 46. javaslatunk.” - foglalta össze a politikus. 

 

Oláh Lajos ismertette, hogy az elmúlt hetekben Kínában teljesen visszaszorult a koronavírus, a járványt ott mostanra sikerült legyőzni. Mivel Kína a járvány miatt rengeteg maszkot, kesztyűt, teljes védőöltözetet, védőszemüveget és orvosi műszereket, például lélegeztetőgépeket halmozott fel, ezek a járvány végeztével jobbára feleslegessé váltak. 

 

“Tudomásom szerint az utóbbi napokban érkezett felajánlás Kína részéről Budapest számára, valamint én is több kínai tartomány vezetőjével beszéltem, akik biztosítottak arról, hogy szívesen segítenének nekünk ilyen eszközökkel.” - számolt be Oláh Lajos, hozzátéve: a Demokratikus Koalíció azt kéri a kormánytól, hogy kérjenek Kínától védőfelszereléseket, valódi védelmet jelentő részecskeszűrő maszkokat és lélegeztetőgépeket! 

 

“Ez természetesen a kormány feladata és felelőssége, de én ehhez minden segítséget megadok a kormánynak, nekem több kínai tartomány vezetője is ígéretet tett arra, hogy segíteni fognak. Az emberélet nem játék, most pedig minden nap és minden óra késlekedés emberéletekbe kerülhet. A DK szerint ha a kormány egyeztetne Kínával, hogy hány maszkra, védőöltözetre és lélegeztetőgépre van szükségünk, akkor ezek már akár a héten ideszállíthatóak lennének valamelyik ‘nem kormánygéppel’. A kormány ne késlekedjen, hanem vegye fel a kapcsolatot Kínával! Ha szükséges, én állok rendelkezésre, hogy ezt segítsem!” - jelentette ki az országgyűlési képviselő. 

 

Oláh Lajos arra is emlékeztetett, hogy a járvány utáni Kínánál nincs kézenfekvőbb partner ahhoz, hogy a szükséges eszközöket a kormány be tudja szerezni, ha már enélkül képtelen volt erre. Rámutatott, nem véletlen, hogy Kínához fordultak például az olaszok vagy a szlovákok, hiszen minden szükséges eszközből elképesztő mennyiség áll rendelkezésre. Olaszország például ezer lélegeztetőgépet és több millió maszkot kapott Kínától a járvány kezeléséhez.

 

“Azt talán mondanom sem kell, hogy természetesen új, steril eszközökről van szó, tehát attól nem kell félni, hogy ezeken az eszközökön bármilyen fertőzés lenne.” - közölte a képviselő. 

RSS
Kapcsolódó politikusok