A Demokratikus Koalíció válaszokat vár a kormánytól: veszélyezteti a koronavírus elleni védekezést, hogy a kormány visszatartja a kórházi beszállítók pénzét?

2020.03.04.

László Imre, Újbuda polgármestere, a DK egészségügyi szakpolitikusa tartott szerdán sajtótájékoztatót a koronavírussal kapcsolatos aktuális kérdésekről. A politikus emlékeztetett, a magyar egészségügy évtizedes tönkretételében jelentős szerepet játszott és játszik a mai napig, hogy a kormány nem fizeti ki időben a kórházak tartozásait.

“Az állam jelenleg is mintegy 80 milliárd forinttal tartozik a kórházi beszállítóknak, miközben azzal fenyegetőzik, hogy nem fizeti ki a tartozást, ha a beszállítók nem mondanak le a pénz ötödéről. Ezek azok a cégek, akik minden vizsgálathoz és műtéthez biztosítják a szükséges eszközöket és laborvizsgálatokat, nélkülük a kórházakban szinte egy vérvételt sem lehetne lebonyolítani. Az, hogy a kormány nem fizeti ki a már elvégzett vizsgálatok és beavatkozások eszközeit sem, az egész ellátást veszélyezteti.” - foglalta össze László Imre.

A polgármester közlése szerint a Demokratikus Koalíció válaszokat vár a kormánytól: veszélyezteti a koronavírus elleni védekezést, hogy a kormány visszatartja a kórházi beszállítók pénzét?

“Képesek a magyar kórházak koronavírus-tesztet csinálni a kórházi beszállítók közreműködése nélkül? Nem gondolja a kormány, hogy megengedhetetlen felelőtlenség egy világjárvány kellős közepén a  kórházak alapvető működésén spórolni? Mi lesz, ha a tartozások miatt nem csak vizsgálatok és műtétek maradnak majd el, hanem akár koronavírusos betegek vizsgálata és ellátása is? Nem érzi az Orbán-kormány, hogy közegészségügyi vészhelyzetet jelent a kórházi tartozások ki nem fizetése?” - sorolta László Imre.

Az egészségügyi szakpolitikus arra is  felhívta a figyelmet, aki azt hiszi, hogy a kormány esetleg túlárazás miatt nem fizeti ki a kórházi beszállítókat, az súlyosan téved. Sem az Állami Számvevőszék jelentése, sem az Állami Egészségügyi Ellátóközpont és a Miniszterelnökség vizsgálata nem talált sem túlárazást, se extraprofitot ezeknél a cégeknél.

“A folyamatosan felhalmozódó adósságok abból adódnak, hogy a kormány jóval kevesebb pénzt ad a kórházaknak, mint amennyibe a működésük egyébként kerül. Itt tehát nem ilyen-olyan cégek bevételén spórol a kormány, hanem tisztességes magyar adófizetők ellátásán, vizsgálatokon és műtéteken.” - jelentette ki László Imre.