Hatmilliárdos veszteséggel veszi át az állam a Mátrai Erőművet – A DK tiltakozik a korrupció és a környezetszennyezés ellen!

2020.02.10.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője a hétfői sajtótájékoztatóján a Mátrai Erőművel kapcsolatos aggasztó problémákra hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett, hogy mai napon az állam visszavásárolja a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől, és ennek  az ügyletnek köszönhetően Mészáros újabb közpénzmilliárdokkal fog gazdagodni.

“A vételár továbbra is titok, a kormányilletékesek és a Magyar Villamos Művek sunnyognak és hallgatnak. Nem is csoda, hiszen az egyébként veszteséges Mátrai Erőműből Orbán Viktor gyerekkori jóbarátja tavaly több mint nyolcmilliárdos osztalékot vett ki, és ne legyenek kétségeink: a mostani üzleten is milliárdokat fog keresni.” - mondta a szóvivő.

Barkóczi felhívta a figyelmet, hogy míg  az egészségügy, az oktatás és a közszolgáltatások az összeomlás szélén állnak, addig Orbán kedvenc strómanja, Mészáros Lőrinc a magyar adófizetők pénzén nyerészkedik.

“Ne feledjük, hogy brit királynőnél is gazdagabb Mészáros érdekeltségébe tartozó Viresol búzakeményítő volt az, amelyik hetekig szennyezte a környéket, megbetegítve a visontai időseket és gyerekeket, valamint az erőmű dolgozóit. Az évtizedekig nyereségesen működő Mátrai Erőmű élén tehát Mészáros nem csak több milliárdos, 2017-ben mintegy 9, tavaly pedig mintegy 6 milliárd forintos veszteséget termelt, hanem súlyosan károsította a környezetet is.” - mondta a szóvivő, hozzátéve,  a Demokratikus Koalíció követeli, hogy a közpénzből lebonyolított ügylet részleteit és a vételárat azonnal hozzák nyilvánosságra, a környezetszennyezés mértékét pedig vizsgálják ki, és a vizsgálat eredményeit tárják a lakosság elé.

Barkóczi Balázs felhívta a figyelmet, hogy a kormány a vásárlás minden részletét gondosan titkolja az emberek elől. “A hatmilliárdos veszteséget termelő Erőművet közpénzből fogja visszavásárolni az állam, de az üzlet részletei családon belül maradnak, abba sem a hatóságok, sem azok nem nyernek betekintést, akiktől ezt a pénzt ellopták. Az európai magyaroknak márpedig joguk van tudni, hogy a kormány mire költi a közös vagyonukat” - zárta sajtótájékoztatóját a szóvivő.